IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кибервойната и информацията като ценна стока

Киберполицията може да намали пробивите в системите на компаниите, смята експерт

12:22 | 02.11.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Общият брой кибернарушения е нараснал с 61% през 2013-2014 г. спрямо 2012 г., сочи доклад на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA), цитиран от БТА. Едно на всеки осем от тях пък води до загубата на десетки милиони записи на данни.

През 2013 г. киберпрестъпността и виртуалният шпионаж са нанесли щети за между 300 млрд. и 1 трлн. долара годишни загуби, сочат данни на европейската индустрия.

България не остава встрани от всичко това. По време на първия тур на изборите имаше безпрецедентна хакерска атака към уебсайта на ЦИК от типа “отказ на услуга (DdoS). Вчера пък бяха атакувани порталите на няколко държавни институции.

Според Иван Михалев, старши експерт в щаба на командването на Военноморските сили на България, представата за взрив на кибератаките в световен мащаб се създава от добилата публичност информация за резултатите от тях. По думите му растежът на кибератаките годишно е не повече от 20 до 30%. Михалев смята, че ако се говори за зловреден софтуер, този ръст е още по-малък. Той допълва, че най-често става дума за модификации на известен и вече съществуващ зловреден код, търсещ слабите места на системите.

Кракерите, а не хакерите, са по-опасните в мрежата, твърди пред БТА Константин Косев, директор на Технологичния институт на ВСУ “Черноризец Храбър” - Варна. Според него при разработването на комерсиални софтуери от големи компании се обособяват екипи, които отговарят за сигурността. Хакерите пък са онези специалисти, които търсят пролуки и уязвими места във въпросните системи.

Информацията като ценна стока

Косев твърди, че развитието на технологиите е превърнало информацията в ценна стока, а това е довело до увеличаване на интереса към нея. Ето защо има все повече опити за достъп до нея, макар и незаконно.

Днешните киберпрестъпници трябва само да проникнат в конкретен сървър, а не да разбиват каси и да извършват класически обири, коментира експертът. По думите му има мрежи, които не са глобално свързани, и това са военните и фирмените мрежи, които обаче също представляват интерес за хакерите. 

Последна актуализация: 08:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Именно. Подтекстът е - всичко което не идва от управляващите - е зло. Аз почвам да събирам камъни и домати, а защо не и оръжие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Какво означава "чрез технологиите може да се дестабилизира политическата и социалната ситуация, не са изолирано явление."?!Свободата на словото е опасна за почти всички политически режими. Да я забраним?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още