IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият китайски пътнически самолет вече е факт

Страната иска да създаде конкурент на Boeing и Airbus

17:09 | 02.11.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Първият китайски пътнически самолет вече е факт след години забавяне на финализирането му. Проектът доближава Китай до осъществяването на мечтата ѝ да създаде конкурент на Boeing и Airbus Group, пише Wall Street Journal.

Самолетът C919 няма да бъде продаван на превозвачи в близките три години, което подчертава трудностите, пред които се изправя Китай, в превръщането си в глобален играч в авиационната индустрия.

C919 е разработен от държавната компания Commercial Aircraft Corp. of China (Comac) и е задвижван от два двигателя. Той трябваше да осъществи първия си полет през 2014 г., а продажбите му да стартират през 2016 г. Производствени проблеми обаче попречиха на Comac да осъществи плана си и неколкократно се наложи да промени сроковете. От компанията очакват, че тестовите полети ще започнат през следващата година, а продажбата - най-рано през 2018 или 2019 г.

Самолетът има 158-174 места, а дизайнът му е направен в Шанхай. Китай разкри плановете си за него още през 2006 г., като част от продължилите десетилетия усилия за създаване на развит авиосектор в страната, който да разбие доминацията на Boeing и Airbus.

Самолетът се появява след неуспешните опити за създаването на голям пътнически самолет през 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Целта на C919 е да помогне за задоволяване на увеличаващото се търсене на самолетни превози в континенталната част на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 7
Toranaga
преди 8 години
А Ербус като закънсня с 5 години за А400 ( и 100 Мрд. Евро над бюджета ) и Боинг с дреамЛАЙНерА ... R&D не е само техника. Мен лично ме продразни представиането на информацията. Все едно китайците не се справят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още