IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бомба на "Ислямска държава" е свалила руския самолет в Синай, според източници

Радикалната организация още вчера обяви, че тя е свалила самолета и че обмисля дали да разкрие на света как точно е осъществила атаката

10:05 | 05.11.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	224 души загинаха, след като самолетът Airbus A321 на руската авиокомпания &quot;Когалимавиа&quot; се разби миналата събота на полуостров Синай малко след излитането от летището на египетския курорт Шарм ел Шейх.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

224 души загинаха, след като самолетът Airbus A321 на руската авиокомпания "Когалимавиа" се разби миналата събота на полуостров Синай малко след излитането от летището на египетския курорт Шарм ел Шейх. Снимка: Ройтерс

Бомба на радикалната групировка „Ислямска държава“ най-вероятно е довела до катастрофата с руския самолет в Синай. Това показват нови доказателства, цитирани от американски и европейски представители от сектора по сигурността, както и от британското правителство, съобщава Ройтерс.

Радикалната организация, която контролира обширни територии в Ирак и Сирия, още вчера обяви, че тя е свалила самолета и че обмисля дали да разкрие на света как точно е осъществила атаката, допълва информационната агенция.

Самолетът Airbus A321 на руската авиокомпания "Когалимавиа" се разби миналата събота на полуостров Синай малко след излитането от летището на египетския курорт Шарм ел Шейх. Загинаха всички 224 души на борда, от които 7 души екипаж.

Европейските и американските служби за сигурност подчертават обаче, че още нямат финални заключения по случая.

Британският външен министър Филип Хамънд коментира, че „има голяма вероятност катастрофата да е причинена от експлозивно устройство на борда на самолета“.

Коментарът на Хамънд идва в момент, в който Великобритания се подготвя за визита на египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси тази седмица. Египет, близък съюзник на САЩ, отрича отговорността за катастрофата да е на „Ислямска държава“.

„Смята се, че на борда е имало експлозия, но каква точно – още не е ясно. Преглежда се районът на катастрофата, за да се опитаме да определим каква е била бомбата“, коментира египетски източник, пожелал анонимност.

Източникът допълва, че се провеждат съдебномедицински разследвания на мястото, където се разби самолетът, за да се види дали има следи от експлозиви.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън също изрази опасенията си, че самолетът е свален заради бомба на борда. Заради инцидента Великобритания предприе допълнителни мерки за сигурност, за да изведе гражданите на страната от Шарм ел Шейх.

Представител на руските власти, също пожелал анонимност, коментира пред информационната агенция, че се разследват две версии – за избухване на обект на борда на самолета и технически проблем. Все пак самолетът няма как просто така да се разпадне във въздуха, като източникът отрича вероятността летателният апарат да е улучен от ракета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 6
julian12
преди 8 години
Бащата на мой приятел се занимава със строителство. Когато съобщиха за кулите първия му коментар беше, че високите сгради се строят от стомана и е невъзможно ако се разбие самолет в тях да се срутят така. Освен това от кадрите как пада сградата също каза, че това е контролирано събаряне. Няма как това да не е вътрешна работа. А то е ясно кой ти е сложил минусчета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
Internet
преди 8 години
Днес Дейвид Камерън отрече такива съобщения, от САЩ - същоРойтерс изпълнява задачи на ЦРУТолкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 12
comet
преди 8 години
Инфо за който ми е сложил минусче (съжалявам, че е на английски, но американците така говорят):За дали ислямисти са им свалили небостъргачите:Architects and Engineers On 9/11! Excellent Must See!https://***.youtube.com/watch?v=IYUYya6bPGwhttp://***.wanttoknow.info/911/black_eagle_trust_fundhttps://coto2.wordpress.com/2011/06/03/911-wtc7-and-the-black-eagle-trust-how-bank-of-new-york-may-have-laundered-240-billion/За дали са кацали на Луната:http://***.wakingtimes.com/2015/03/20/if-the-moon-landings-were-real-then-why-is-nasa-stumped-by-this/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 17
comet
преди 8 години
Хамериканските и обслужващи западни медии също така бързо-бързо обявиха на времето, че ислямистите са им свалили и близнаците (небостъргачите на 9/11), а после (след шока) дори американски специалисти доказаха че е било добре организирано събаряне с вътрешни взривове, ама милион иракчани (и не само) бяха варварски убити, а на управляващите в САЩ и днес не им отърва да признаят официално истината за как са срутени небостъргачите, защото следващият въпрос е КОЙ е организирал тяхното контролирано с взривове събаряне отвътре. Как тогава да им вярваш, на западните медии, особенно тея на САЩ и Англия?! А медийните изяви също са част от информацията, която всеки от нас анализира според доколкото иска и може, а какво споделя също не е маловажно, нали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 15
michaelis12
преди 8 години
Даам нещо много напират, че е "Американска държава" виновника, че то е ясно кой друг да е ....... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 23
mick
преди 8 години
Има и вариант наистина да е бомба.. а американците да знаят, просто защото те са организирали нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 20
mick
преди 8 години
Американците, чрез медиите си, бързат да обявят това което са замислили. Сякаш няма разследване. Те са над тия неща. Не е важно каква е истината, важно е какво казват техните многобройни и скъпоплатени медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още