IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Радев: Социалните придобивки в армията не трябва да се губят

Реформите в сектор "Сигурност" трябва да се правят от съответните министри, каза зам.-председателят на комисията по отбрана в НС

10:55 | 06.11.15 г. 1
Валентин Радев: Социалните придобивки в армията не трябва да се губят

Числеността на армията и социалните придобивки не трябва да се губят, защото в противен случай няма да има „кой да се включи”. Това коментира пред Bulgaria ON AIR заместник-председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ Валентин Радев.

Той бе категоричен, че реформи се правят, като се влагат пари. И подчерта, че промените в съответните сектори следва да бъдат направени от самите ресорни министри. Радев обясни, че рестриктивните мерки на Министерството на финансите идват естествено, защото ресорните министри не са направили съответните реформи във ведомствата си.

С това твърдение се съгласи и депутатът от БСП-Лява България и бивш министър на отбраната Ангел Найденов. По думите му няма нищо по-порочно реформата в МВР и като цяло в сектора да се прави от министъра на финансите.

Ангелов също подчерта, че „реформа не се прави с орязване на права и доходи”. Той подчерта, че средствата от реформите в системата на отбраната не се връщат обратно в сектора, а отиват в общия бюджет.

Двамата коментираха и темата за ремонта на самолетите МиГ-29.

Заместник-председателят на Комисията по отбрана Валентин Радев се съгласи, че е най-добре самолетите МиГ-29 да бъдат ремонтирани в Русия, но подчерта, че „ние вече сме в друг дипломатически блок” и е нормално да се обърнем към някой, който има опит.

Ангел Найденов заяви, че социалистите няма да подкрепят предложението за ремонта на летателните машини в Полша при гласуването в Народното събрание. Той подчерта, че политическите аргументи за това идват на последно място, като преди това са техническите и други, свързани с безопасността.

„По-важни са гаранциите за ремонта и за живота и здравето на пилотите”, коментира Найденов. Той допълни, че има съмнение в гаранциите по ремонта с оглед на това, че той ще се прави в нелицензиран завод, без гаранция от основния конструктор и при съмнения относно резервните части.

Найденов подчерта още, че ремонтът е само на 6 двигателя и допълни, че остава въпросът какво се случва с останалите части и при условие, че „имаме предупреждение, че от руската страна ще ги смятат за бракувани”.

Той посочи още, че при сделка за закупуване на нови самолети до пристигането им ще минат „минимум 3 години".

По думите на Радев след изпусната сделка с Португалия за 700 млн. лв. (в началото на 2013 г. за 9 самолета F16 втора ръка – бел. ред.), сега имаме глътка свеж въздух.

Още видео материали гледайте в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
От много влагане на пари сте до тук - милиард бюджет, нулева полза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още