IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания приема първите бежанци от своята квота

Унгария пък иска бежанските квоти в ЕС да се анулират по съдебен път

10:30 | 07.11.15 г. 3
<p>
	Бежанци пристигат на пристанище в Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанци пристигат на пристанище в Гърция. Снимка: Ройтерс

Испания очаква пристигането на 19 бежанци от Сирия и Еритрея в неделя, първите от около 17 хил., които е поела ангажимент да приеме, обяви говорителката на испанското правителство Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от Франс прес и БТА.

Очаква се "първият полет да се състои в неделя и да пристигнат 19 бежанци от Италия". Те са предимно еритрейци, има и няколко сирийци. Вероятно ще има повече жени, отколкото мъже, заяви Саенс де Сантамария на пресконференция.

"Министерството на труда работи по техните профили", добави тя и подчерта, че се работи с регионални власти и неправителствени организации, за да могат 19-те бежанци да бъдат насочени по най-добрия възможен начин.

19-те бежанци са част от лансирания през юли пилотен проект за облекчаване на тежестта на страните, приемащи най-много бежанци, особено Гърция и Италия.

На заседанието си правителството на консервативния премиер Мариано Рахой одобри и програма за разселване на общо 854 бежанци през 2015 г., добави Саенс де Сантамария. Тя уточни, че подборът им тепърва предстои.

Испанското правителство обеща да приеме 17 670 бежанци от общо 160 хил., които ЕС предвижда за разселване. Правителството обаче не е съобщило в какви срокове ще се извърши разселването, припомня АФП.

През 2014 г. Испания, където живее 9,14 на сто от населението на Европа, даде статут на бежанци на 384 души. В нея са подадени по-малко от 1 на сто от исканията за убежище в ЕС за същата година, общо около 625 хил., по данни на ООН. Над 750 хил. бежанци достигнаха Европа от началото на годината, насочвайки се предимно към Германия, по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Върховният комисариат предвижда, че до пролетта на 2016 г. всеки ден в Европа ще пристигат около 5 хил. души.

Междувременно Унгария иска бежанските квоти в ЕС да се анулират по съдебен път. 

Унгарските депутати ще решат в близките седмици дали да започне исканата от правителството на Виктор Орбан съдебна процедура срещу определените от ЕС квоти за разпределение на бежанци между страните членки, предаде Франс прес.

Партията на премиера Орбан - Фидес, внесе в парламента проектозакон за сезиране на правосъдието на ЕС срещу разпределянето на бежанците. Очаква се депутатите да гласуват по текста в началото на декември.

Разпределянето на 160 хил. бежанци между страните членки на ЕС се отхвърля от Унгария, Румъния, Чехия и Словакия.

Този план за разселване е неприложим и нарушава правилата на ЕС, защото заобикаля националните парламенти, заяви депутатът от управляващата партия Гергей Гуяш.

Унгария е критикувана от европейските си партньори за затварянето на границите си с Хърватия и Сърбия и издигането на ограда от бодлива тел по протежението им. Будапеща заяви, че е готова да направи същото и по границата си с Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
белот
преди 8 години
Баси и пропагандата бе ! Няма и една снимка дето най отпред да не е някоя жена с малки деца , а отзад иде башибозука...и някои се подмокрят от умиление , ***...не проумяват че тия идат да им прережат гърлата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
За 2016г ЕК прогрнозира числото от 3 милиона нови лъжливи бежанци, които ще навлязат в ЕС. Като вземем в предвид, че това число вероятно ще бъде много по-ниско от реалния брой, който може да достигне 5-6 милиона. А като включим и семействата на навлеците вероятно ще стигнем до числото 20-25 милиона само за 12 месеца, за сравнение в САЩ общата имиграция е 4 милиона годишно. Това не е бежанска криза, това е ИНВАЗИЯ, и колкото по-скоро се осъзнаем толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още