IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Има нарастващи рискове за световната икономика

Организацията намали прогнозите си за световния растеж до 2,9 на сто за 2015 г. и до 3,3 на сто за 2016 г.

13:32 | 09.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Завод за автомобили в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод за автомобили в Китай. Снимка: Ройтерс

Глобалните търговски потоци са паднали опасно близо до нива, които обикновено се свързват с глобална рецесия, въпреки че предприетите действия от страна на Китай и други държави следва да осигурят ръст през 2016 г., посочва Организацията за икономическо сътрудничство и развитие (ОИСР) в свой доклад в понеделник.

Базираната в Париж организация намали също така прогнозите си за световния растеж до 2,9 на сто за 2015 г. (спрямо дадените през септември 3%) и до 3,3 на сто за 2016 г. За следващата година досега се очакваше ръст от 3,7 на сто. 

ОИСР очаква американският Федерален резерв все пак да направи крачка към първото увеличение на лихвените проценти от началото на финансовата криза, след като икономиките в Съединените щати и Европа напредват въпреки спада, съсредоточен предимно в развиващите се пазари и Китай.

Организацията очаква, че глобалната търговия ще нарасне с едва 2 на сто през тази година - ниво, до което е спадала само пет пъти през последните пет десетилетия и което съвпада с рецесиите: през 1975 г, 1982-83, 2001 г. и 2009 г.

„Това е много обезпокоително“, пояснява главният икономист на ОИСР Катерине Ман, цитирана от Ройтерс при представянето на доклада. „Световната търговия е двигател за глобалната икономика“. 

Но организацията заяви, че очаква глобалният икономически ръст да достигне 3,3 на сто през следващата година, воден от мерките за стимулиране в Китай, макар и с по-малко от 3,7 процента, които се очакваха досега, преди да се ускори до 3,6% през 2017 г.

„Политическите действия вече се изпълняват, а те ще предоставят помощ за преодоляване на слабите тенденции. Например Китай обяви редица мерки за стимулиране, включително понижаване на процентите по банковите кредити и разширяване на инвестициите в инфраструктурата", каза Ман.



Растежът в Съединените щати трябва да достигне 2,4% през тази година и 2,5% през следващата година, пояснява организацията, намалявайки прогнозата си за 2016 г. от предишните 2,6%. Тя предвижда и 2,4% ръст за 2017 г.

„Към нормализирането на лихвите следва да се пристъпи предпазливо, като същевременно Фед трябва да се съобразява с рисковете от твърде дългото изчакване", казва ОИСР. Организацията предполага, че Фед ще вдигне лихвите през декември и след това ще ги увеличава постепенно.

ОИСР също така намали прогнозата си за еврозоната до 1,5% през тази година и 1,8% през следващата година, от досегашните 1,6% и 1,9%. Тя понижи прогнозата си за Германия и Франция за 2016 г., но вдигна тази за Италия. За Китай ОИСР повиши прогнозата си за 2015 г. до 6,8 на сто от 6,7% и запази своята прогноза за 2016 г. на ниво от 6,5%. Тя очаква китайският икономически растеж да се забави до 6,2% през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
При наличната сгрешена парична система не е възможен устойчив обществен просперитет. Днешните стопански лошотии са от регресивно влияние на въведената сгрешена парична система.Сега преди всичко друго, за устойчив обществен просперитет е необходима подобрявана парична реформа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още