IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При затопляне на климата с 4°C океаните ще се повишат с близо 9 метра

Наводнения може да засегнат над 600 млн души, твърдят изследватели

17:44 | 09.11.15 г. 1
При затопляне на климата с 4°C океаните ще се повишат с близо 9 метра

При затопляне на климата с 4°C океаните ще се повишат средно с 8,9 метра. При затопляне с 3°C нивото ще се повиши с 6,4 метра, а с 2°C - с 4,7 метра. Дългосрочните последици от климатичните смущения са анализирани в доклад на американските учени от Climate Central, базирана в Принстън неправителствена организация, информира АФП.

В доклада се посочва, че е трудно да се оцени скоростта, с която морското равнище ще се повиши. Изследователите предполагат, че може да стане в срок от 200 до 2 000 години. 

Според тях, въпреки предприетите досега усилия за ограничаване на затоплянето на планетата с 2°C, до края на века големите градове са застрашени от повишаване на нивото на океана.

Кой ще бъде най-засегнат от повишението на морското ниво?

В Азия най-застрашени от ръст на океанското ниво са Китай, Индия, Бангладеш, Виетнам, Индонезия, Япония, Филипините, Египет, Тайланд, Бирма. В Америка са САЩ, Бразилия, а в Европа: Холандия.

Риск има по-специално за градовете Хонконг, Калкута, Дака, Джакарта, Шанхай, Бомбай, Ханой, Рио де Жанейро, Буенос Айрес, Ню Йорк и Токио.

Дори и страните да успеят да забавят затоплянето на климата с 2°C, нивото на моретата ще продължи да се повишава. Така територии, досега населени с над 280 млн души, могат просто да бъдат заличени.

Докладът излиза три седмици преди конференцията по климата в Париж.

Ако не се положат никакви усилия и трендът на повишение на температурата достигне 4°C,  бедствието ще засегне над 600 млн души.

Според авторите мерките, взети за бързо и драстично намаляване на емисиите парникови газове, въпреки всичко ще се усетят.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Сценарият за най-лошият случай изобщо не е за 4C а е за 5-6C - ако всички държави ги оставят да си горят изкопаемите горива които имат, както искат и както намерят за добре и докогато могат ... 10 000 гигатона CO2 в атмосферата, което прави 1075 ppm (асфикция за някои). Антарктическата шапка ще се разтопи почти напълно, океанът ще се вдигне с 60 м по целия свят, което означава - Торонто, Ню Йорк, Нови Орлеан, Лос Анжелис, Буенос Айрес, Лондон, Копенхаген, Ротердам, Мадрид, Александрия, Варна, Бургас, Лагос, Хо-Ши Мин, Шан Хай, Хонг Конг, Джакарта, Токио, Мелбърн - под водата, плътно и завинаги ... за вечни времена. България, Гърция, Италия, Испания - филиал на пустинята Сахара, 56C на сянка, ако има останал някой да я мери.Гвоздеят на програмата ще е метанът от океанското дъно, който ще заличи необратимо последните остатъци от биосферата на планетата. ... И пак може да има останали някакви въглища някъде за доизкопаване.За повече подробности вж 'Бритиш антактик сървей'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още