IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите за бежанците няма да са за сметка на еврофондовете

Част от портфейла обаче може да се пренасочи за справяне с бежанския проблем, ако страна членка направи такъв избор, каза Кристалина Георгиева

17:59 | 09.11.15 г. 3
Парите за бежанците няма да са за сметка на еврофондовете

Пренасочването на пари за бежанците от бюджета на Европейския съюз няма да е за сметка на еврофондовете в помощ на източноевропейските страни като България, обясни заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, цитирана от БНР.

По думите на Георгиева финансирането идва от намерени резерви по конкретни програми и проекти, които „вървят бавно и ни позволяват да пренасочим средства”.

Българският еврокомисар обаче посочи, че няма проблем, ако някоя страна иска да използва своя портфейл и да го насочи към това да си помогне със справянето с бежанския проблем. 

„Това е въпрос на избор на страните членки, т.е. парите по кохезионната политика, по развитието на селските региони могат да бъдат разглеждани с тази цел. И още повече това важи за Европейския социален фонд, където 20% от средствата са именно за програми по интеграция”, каза Георгиева.

На въпрос дали миграцията ще предизвика ново разделение между Източна и Западна Европа Кристалина Георгиева отговори: „Ние ще намерим решение. За много от нас, родени от другата страна на символа, който представлява тази стена, бъдещето на свобода, възможности да живеем заедно с всички останали в Европа изглеждаше толкова несигурно. Когато си спомним за това минало, намираме в себе си и волята за решение. Без съмнение заедно ние сме по-силни”.

До края на тази година България ще приеме 200 сирийски бежанци от Гърция и Италия, а до края на 2016 г. броят им трябва да достигне 2 хил. души, каза преди дни вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Тези мигранти са част от споразумението за квотно разпределение на 160 хил. души в Европейския съюз, за което има осигурено финансиране.

Бежанците, които очакваме да пристигнат от Гърция и Италия, ще бъдат настанени в сега съществуващите центрове, в които има достатъчно свободни места.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Kosto
преди 8 години
Няма да са от десния ми джоб, а от левия, което ме успокои като наколенка на др. Ливайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още