IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домусчиев: Забавянето на либерализацията изкриви енергийния пазар

Либерализацията ще премахне кръстосаното субсидиране в сектора, смята председателят на КРИБ

21:13 | 09.11.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Забавянето на либерализацията изкриви енергийния пазар, смята председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Пред Bloomberg TV България той поясни, че след освобождаването на пазара ще се премахне кръстосаното субсидиране и електроенергията ще се купува на такава цена, каквато е в региона.

"Ние трябва да предприемем всички необходими мерки обемът на производствата, които искат да ползват преференциални цени, да бъде ограничен и дори намален, защото има резерви", каза още той.

Оценката на Домусчиев по отношение на намалената стойност на таксата "Задължения към обществото" от 1 ноември е, че това е подигравка от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Той призова да бъдат търсени всички резерви, за да бъдат намалени дефицитите в системата.

"Ние искаме да бъдем конкурентни на останалите европейски производители", каза още бизнесменът. Той посочи за пример Гърция, където таксите за задължения към обществото са под 15 лева. В южната ни съседка също има фотоволтаици и други подкрепяни от държавата производители на електроенергия, посочи още Домусчиев.

С ценовото си решение от 1 ноември регулаторът определи размера на таксата у нас на 36,83 лева.

Домусчиев коментира, че по тази причина много гръцки фирми отново връщат производството си от България в Гърция, а има и отказ от инвестиции. За българския бизнес високата, неконкурентна цена на електроенергията пък ще означава съкращаването на 100 хил. работни места, предупреди председателят на КРИБ.

Той беше категоричен, че бизнесът няма да спре да протестира с искания за реформа в енергетиката.

Какво още коментира Кирил Домусчиев по отношение на кризата в енергетиката можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
scott
преди 8 години
По смешна статия у инвестора не съм чел никога: закуевам се...Домуза може сичко да Ви каже, ама мислетемалкотамбе! Като говори несвързани неща - не му давате трибуна и толкова.За катастрофата у енергетиката има САМО ЕДНА ПРИЧИНА: КРАДНА СЕ НА ЕДРО И ПО МНОООООГО! Пашата ти фактор у НЕК, Доганя пръв хидроинженер, Прокопиев номе 1 на ветърните мелници.....КАК ВЪОБЩЕ ИМАМЕ ТОК МИ Е ЧУДНО?!?!?!? Айде увеличение на цените - скоро. Опс, ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА ЦЕНИТЕ - СКОРО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още