IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС прие окончателно по-голямо увеличение на скъпите цигари от догодина

В хазната през 2016 г. се очаква да постъпят 21 млн. лева повече приходи

12:29 | 12.11.15 г.
НС прие окончателно по-голямо увеличение на скъпите цигари от догодина

Цигарите поскъпват от догодина, решиха окончателно депутатите с промени на второ четене в Закона за акцизите и данъчните складове.

Според приетите от депутатите текстове най-евтините цигари ще поскъпнат с най-малко, а най-скъпите - с най-много.

Цигарите, които струват от 4,20 лв. до 4,70 лв. ще поскъпнат с 30 ст. Цигарите, които струват най-много - между 5.90 и 6.50 лв. ще струват с 55 ст. повече.

"Предлагаме щото 70 процента от нелегалните цигари са българско производство. Българските пушачи обикновено купуват цигари от най-ниския сегмент и ние не искаме те да поемат основната тежест тази и следващите години за сметка на по-високия сегмент", каза Менда Стоянова и допълни: "Правим го за хората и справедливостта и за разчетите в бюджета".

Според разчетите на управляващите след поскъпването на цигарите, в хазната през 2016 г. биха постъпили 21 млн. лева повече приходи, през 2017 – 42 млн. лева, 2018 – 56 млн. лева или общо 119 млн. лева.

На критиките в лобизъм Стоянова отвърна: "За съжаление съм лобист за бедните пушачи".

Корнелия Нинова от БСП предупреди, че и сега контрабандата ще се увеличи. "Булгартабак отдавна не е сериозен играч на българския пазар, много по-голям дял имат вносителите, българското цигарено производство се спасява от износ", каза тя. Нинова припомни и че когато акцизът се вдигне, пушачите обикновено търсят цигари на черно.

Валери Симеонов също се обяви против. "Не мога да приема, че това е грижа за бедните пушачи. Грижата за тях е вдигането на акциза", каза той.

Още новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още