IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли iPad Pro да замени лаптопите и настолните компютри?

Главният изпълнителен директор на Apple вярва, че това е напълно постижимо

17:22 | 15.11.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Големият iPad Pro беше пуснат за продажба в сряда. А в света има поне един човек, който вярва, че това ново устройство може да замени лаптопа. Както изглежда, този човек е главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, пише CNBC.

Той  настоява, че iPad Pro е заместител на лаптопите и настолните компютри за много хора, които ще започнат да го използват съвсем скоро.

Всъщност това не е нормален таблет. Неговият екран е 12,9-инчов по диагонал, което го прави значително по-голям от 9,7-инчовия iPad Air 2. Освен това работи със стилус и може да се ползва  с умна клавиатура, която се прикрепя към него.

Ако това ви звучи познато, то е защото Microsoft пусна подобно устройство през 2013 г., наречено Surface Pro. Миналия месец тя пусна на пазара и много по-мощния Surface Pro 4, както и хибрид между лаптоп и таблет, наречен Surface Book.

Макар че продажбите на таблети се сринаха с 12,6% през третото фискално тримесечие, тези на хибридите изглежда ще се увеличават драстично през следващите 18 месеца, сочи октомврийският доклад на IDC.

Таблети срещу компютри

Хибридите между лаптопи и таблети като iPad Pro набират сили. Въпросът е дали могат да изпреварят традиционните лаптопи и настолните компютри.

"Не и в следващите пет години“, коментира Жан Филип Бушар, директор проучвания на пазара на таблети за IDC.

Първо Apple трябва да открие начин да намали цената на iPad Pro, смята той. В момента тя започва от 799 долара, плюс 169 долара за клавиатурата и 99 долара за стилуса. Това го прави по-скъп от 11-инчовия MacBook Air (899 долара), ако се включат и аксесоарите.

Новите хибридни устройства могат да станат печеливши, ако Apple започне да продава умната клавиатура с не толкова скъпите модели iPad. Въпреки че Microsoft и Apple са тези, които попадат в светлината на прожекторите, други компании могат да определят колко широко да бъде разпространена тази технология.

"Ще видим много иновации през следващите 12 до 18 месеца от други играчи като Dell, Acer, Asus и HP”, коментира Бушар.

Ако Apple иска iPad Pro да замени лаптопите и настолните компютри, хората ще се нуждаят от достъп до целия софтуер, който могат да ползват на тези устройства, твърди Тим Кулинг, старши анализатор в компанията за проучвания Canalys.

“Не мисля, че в момента iPad Pro може да замени всичко“, категоричен е той, но отказва да прогнозира дали таблетите някога ще успеят да заменят настолните компютри и лаптопите. И все пак той вярва, че в рамките на две до три години Apple ще подсили достатъчно своя App Store, за да задоволи бизнес клиентите, превръщайки iPad Pro в нещо, което можем да видим на повечето работни места.

Хибридните устройства, включително iPad Pro и Surface Pro, могат да имат по-светло бъдеще от обикновените таблети, смята Кулинг. Според него подобно на смартфоните, умните часовници и умните телевизори, таблетите са устройства, създадени за потребление на съдържание.

IPad Pro пък позволява на хората да създават неща, което може да направи този тип джаджи привлекателни и да държи потребителите далеч от лаптопите им. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
stefobefo
преди 8 години
Може, ако си isheep същество. Може да замени и жената, и децата, и колата, и мозъка най-вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 8 години
не, не може. таблета е устройство само за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 8 години
десктоп се ползва и като синоним на "настолен компютър"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 8 години
Не мисля, че ползвате коректно думата десктоп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 8 години
интернет, мейл и чат може да ги вършиш на всичко - Windows,Mac,Android, Debian, FreeBSD.. аз просто се хванах на това, че претенцията на Ябълката е този таблет да замени десктоп и лаптоп, като универсално устройство (според заглавието) - това няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Хахаха.. Щот ако не е х86-64 и Windows, а iMac или MacPro нема да стреля, така ли? хаха... За да сме коректни, таблетът си е за едни неща, лаптопът за други, а десктопът - за съвсем трети! Иначе за интернет, мейл и чат, iPad прегазва като куцо пиле домат всечките уиндоуски ***... Казвам ти го отговорно, щото мога да сравнявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
scott
преди 8 години
може и да може - ама за кратко. С тия малки екранета ПРЕТОВАРВАНЕТО на зрението е СТРАШНО! Колкот повече ползваш тез ***, толкоз по-бързо ше ослепееш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
deant
преди 8 години
може, ако е с x86-64 архитектура и Windows. Иначе ще си остане един скъп таблет за игрички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още