IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens обяви 36-месечна програма за обратно изкупуване на акции

Компанията отчете спад в нетната печалба до 959 млн. евро

14:31 | 12.11.15 г. 1
<p>
	Главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кесер.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кесер. Снимка: архив Ройтерс

Германският индустриален гигант Siemens обяви в четвъртък нова програма за обратно изкупуване на акции и отчете 33% спад в нетната си печалба за четвъртото си фискално тримесечие, пише Wall Street Journal.

Програмата ще е с обем до 3 млрд. долара и ще продължи в следващите 36 месеца, допълват от компанията. Като допълнителен жест към акционерите фирмата предложи дивидент от 3,50 евро за фискалната 2015 г., което е с 6% повече спрямо предходната година.

Siemens обяви, че нетната ѝ печалба е спаднала до 959 млн. евро през трите месеца, приключили през септември, спрямо 1,45 млрд. долара година по-рано. Анализаторите очакваха, че нетната печалба ще бъде 1,2 млрд. евро, сочи скорошно проучване на Wall Street Journal.

През отчетния период приходите нараснаха с 4% до 21,33 млрд. евро, а новите поръчки се покачиха с 15 на сто, подпомогнати от слабостта на еврото спрямо основните валути, съобщиха от компанията.

Свиването на нетната печалба отразява обезценката от 138 млн. евро във връзка с дела на Siemens в Primetals Technologies и спада на маржовете на енергийното и промишленото ѝ подразделение.

Компанията отчете 10,1% марж на печалбата за своите промишлени предприятия от началото на годината до 30 септември, което се оказа в долния край на целевия ѝ диапазон от 10 до 11%.

"Изпълнихме това, което обещахме, и сме добре подготвени да представим плановете си за следващата година“, заяви главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кесерл

Ръстът на приходите на компанията се дължи основно на енергийното подразделение и това за медицински продукти. Сред добре представилите се нарежда и фабриката за софтуер и хардуер за високотехнологичното производство. Същевременно тя е под натиск зарази забавянето на икономическия растеж в Китай, обясняват от Siemens.

Рентабилността на бизнеса с енергия и газ се сблъсква с проблеми, свързани с по-ниските маржове от газови турбини, въпреки че придобиването на енергийния бизнес на Rolls-Royce и на американската компания Dresser-Rand насърчиха приходите и поръчките.

Това беше и първото тримесечие, в което резултатите на Dresser Rand бяха включени към тези на Siemens. Сделката за придобиването приключи през юни и е на стойност 7,8 млрд. долара. Тя беше обявена първо миналата година и е част от по-големите ходове на Касер, който се опитва да фокусира компанията в енергийния бизнес. Тази стратегия обаче се оказа под натиска на по-ниските цени на петрола през изминалата година.

Анализатори на DZ Bank определиха резултатите като „по-добри от очакваното“, а прогнозата като „изненадващо консервативна“. От своя страна експертите от Jefferies обявиха данните за „доста добри“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Bobacho
преди 8 години
Според мен не трабва да се чете "въпреки 33% спад", а "поради 33% спад". :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още