IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли новия данък за такситата

Поправката в закона за местните данъци и такси бе подкрепена само от ГЕРБ и двама депутати от АБВ

11:02 | 13.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът отхвърли новия данък за такситата

Парламентът отхвърли въвеждането на данък "Такси". Поправката в закона за местните данъци и такси бе подкрепена само от ГЕРБ и двама депутати от АБВ. Против се оказаха всички останали, включително и транспортният министър Ивайло Московски.

Той пристигна на заседанието на депутатите и призна, че ведомството му е сгрешило с подкрепа за поправката. Московски призова да остане досегашния ред и да се създаде работна група, която да балансира интересите в бранша.

Проектът предвиждаше шофьорите на такси да плащат годишен данък на стойност от 400 лв. до 1000 лева. Точният размер трябваше да се реши от всяка отделна община. 

Въпреки искането на един от вносителите - Менда Стоянова, за прегласуване, отхвърлянето на данък "Такси" беше препотвърдено със 71 гласа "за", 38 "против" и 42 "въздържал се". 

По време на дебатите социалистите обвиниха управляващите в лобизъм и ги призоваха да си оттеглят поправката.

"Да, лобист съм за приходите в бюджета, за това всеки в тази държава да си плаща данъците", отвърна Менда Стоянова. 

"Няма какво да плачете за хора, които досега един лев не са плащали на тая държава", каза още тя.

Красимир Янков от БСП пък припомни на управляващите протестът на такситата срещу кабинета на Иван Костов.

"Спомняте ли си какво се случи. Това ви чака и вас - спонтанно недоволство", каза той.   Георги Свиленски от БСП предупреди, че новият данък няма да удари превозвачите, а шофьорите, които и сега се справяли трудно. 

Йордан Цонев от ДПС разкритикува управляващите, че правят хаотични промени в данъчните правила. Той обясни, че партията му се въздържа от подкрепа, защото няма регулация между данъчните промени.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още