IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80 млн. американци може да останат без работа заради автоматизацията

Умните роботи все повече ще изместват човека, коментира британски централен банкер

17:54 | 13.11.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

80 милиона от съществуващите работни места в американската икономика са изложени на риск от закриване заради автоматизацията. Това смята икономист от Английската централна банка (АЦБ), цитиран от Market Watch.

На близо 80 милиона от работните места в САЩ и на около 15 милиона във Великобритания биха могли да работят роботи. Това каза в реч на конгреса на Съюза на Търговците Анди Халдан, икономист в АЦБ.

През октомври заетите в САЩ наброяват 143 млн. души, като в това число не се включват трудещите се в селското стопанство. Според специалиста най-застрашените работни места са тези, за чието изпълнение се дава най-ниска работна заплата. „С други думи технологиите действат като регресивен данък върху доходите на работниците с най-ниски способности. Това може да доведе до допълнително различие в доходите“, допълва той.

Възможно е все пак развитието на технологиите да увеличи търсенето на нови стоки от нови производства, които пък да изискват нови работници.

„Колкото по-умни стават машините, толкова по-голяма става вероятността полето за изява на уникалните човешки способности да намалява“, казва Халдан. Той посочва за пример колите без шофьори, чието съществуване беше немислимо само преди десетилетие, но сега са реалност.

В ролята си на централен банкер Халдан подчерта, че излизането от застоя в икономиката има по-малък ефект върху заплатите отколкото по-рано. „Тази ситуация би могла да възникне, защото технологиите направиха по-евтино от всякога да се замени трудът с капитал, човекът с машина“, смята той.

Що се отнася до вдигането на лихвените проценти, „все още предстои път, който трябва да бъде извървян“ смята Халдан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 8 години
много сте се объркали. В деня в който роботите напълно отстранят хора в работните места, че е денят в който ще свършат парите за всички. Защо? Проста математика е. Но вие тука "икономистите" елементарна идея си нямате от математика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
vstoykov
преди 8 години
Благодарение на автоматизацията благотворителността става все по-евтина. Все по-евтино е да се плати издръжката на бедните без това да изисква жестоко данъчно облагане.Днес хората имат възможност да харчат все по-малко за храна, подслон и дрехи (основни потребности). Казвам имат възможност, защото често не го правят - предпочитат да се хранят по-скъпо в заведение (въпреки, че могат да си купят същата храна по-евтино в супермаркета), купуват твърде големи жилища (могат да живеят и в по-малки!), купуват маркови дрехи на цени много над тези със същото качество, но без марка.Който успява да си включи система 2 в критичните моменти (когато взема решения) може да живее добър живот без да се скъсва от твърде много работа. (Потърсете с фразата system 1 and 2 Kahneman за повече информация.)Съвети в този дух (не само за работещите бедни) написах в статията:Как легално да плащаме по-малко данъци, осигуровки и данък бюрокрация http://tinyurl.com/ocm7ar3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
vstoykov
преди 8 години
Това сайт за инвеститори ли е или форум на лудитите?Заблудата на лудитите е обяснена що за глупост е отдавна. Който иска да прочете, може да погледне в Икономиката в един урок на Хенри Хазлит, например. И не само там.Не казвам, че не е проблемно това, че много хора са невежи и няма да могат да се конкурират с роботите, като същевременно отказват да се научат да правят нещо друго, от което има полза. Проблемно е. Но проблемът няма да се реши като трошим тъкачни станове и роботи. А като обясним любезно на невежите, че не може така, трябва да се учат на нови неща и социалните помощи ще се дават само, ако са съгласни да учат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Безусловният базов доход няма нищо общо със социализма! Това просто е една по широка форма на социални помощи. Фирмите ще продължават да са частни и да се конкурират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Илко
преди 8 години
Това е пътят- Капитализмът трябва да се трансформира в Социализъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
MZ/X
преди 8 години
Финландия още тази година може да въведе безусловен базов доход от 800 евро за всички нейни граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още