IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фишер: Силният долар спъва икономическия растеж в САЩ

Вицепрезидентът на Фед защити отлагането на вдигането на лихвите, но предположи, че то може да се случи през декември

17:22 | 13.11.15 г. 9
<p>
	Стенли Фишър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стенли Фишър. Снимка: Ройтерс

Решението на Федералния резерв на САЩ да отложи повишението на лихвените проценти е спомогнало да се посрещнат насрещните ветрове, предизвикани от засилването на долара, заяви вицепрезидентът на централната банка на САЩ Стенли Фишер. Той посочи същевременно, че може да е подходящо да се вдигнат лихвите през следващия месец.

Докато поскъпването на долара и външната слабост бяха значим шок, американската икономика изглежда се справя с тях относително добре, каза той в писмени бележки на конференция на Фед във Вашингтон, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Паричната политика играе ключова роля в постигането на тези резултати като отложи повишението спрямо това, което се очакваше преди около година. 

Доларът поскъпна с около 10% спрямо еврото и 2,3% спрямо йената от началото на годината. Това се отрази на търговията и забави растежа. Увеличаването на лихвения диференциал и повишената "тревога за перспективите на световната икономика и свързаното с това понижение на склонността на инвеститорите да толерират риск" са причините, довели до ръста на долара, заяви Фишер.

Той не направи прогнози за това дали Фед ще повиши лихвите за първи път от 2006 на заседанието на 15-16 декември, но каза, че изявлението на Комитета по откритите пазари от октомври е посочило, че такъв ход може да е подходящ.

Резултатът ще зависи от оценката на напредъка - реализиран или очакван, постигнат по отношение на целите за максимална заетост и ценова стабилност, каза Фишер, повтаряйки изявлението от 28 октомври. 

Той обаче предупреди, че ефектите на поскъпването на долара върху растежа в САЩ може да продължат. 

"Има сериозни основания да се очаква, че натискът върху ръста на БВП от по-силния долар ще продължи през следващата година и вероятно ще отслаби секторите, произвеждащи търгуеми стоки, които са особено изложени на колебанията на валутния курс", каза Фишер.

Той посочи, че доларът ще има осезаема роля, след като инфлацията продължава да е под целта на Фед - 2 процента. Но добави, че ефектът на валутния курс върху цените ще е по-временен от влиянието върху растежа.

Някои от факторите, довели до понижаване на инфлацията  през 2015 - особено тези, които се дължат на силния долар и по-ниските цени на енергоносителите - ще започнат да отслабват, прогнозира той, като посочи, че инфлацията ще се повиши до 1,5% през следващата година, преди да достигне 2% в средносрочна перспектива.

Преди изявлението на Фишер Джанет Йелън не даде ясни насоки за паричната политика на Федералния резерв в близките месеци.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 8 години
защо силен, след като още е по-евтин от еврото? Нали ние великите европейци и (или поне някви маймуни тука във форума) искаме 1:1? И кво стана оплашиха ли се краварите? Нали при 1:1 щял да печели този, който работи по качествено и ефективно? Що се плашат, нали те са най-ефективните? Или поне ефективни в печатането...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Опитват се плавно да унодят електората, но аз мисля че ще има як отпор. И той ще дойде когато електората бъде притиснат в ъгъла.Тогава всеки трети ще бъде обявяван са терорист, и гледай ти колко добре ще работят всички тези антитерористични технологии които ги разработват в момента... От подслушване, през дрони за наблюдение и укротяване до чисто животински похвати с огради, стени и тем подобни.Това е момента в който малцинството ще бъдат НЕтерористи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Bobby_bul
преди 8 години
Те някой вече започнаха - http://***.businessinsider.com/sweden-cashless-society-negative-interest-rates-2015-10, Швеция направо тича към премахване на кеша, а за бонус данъкоплатците получават и отрицателни лихви, чиста кражба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Трудното не е от стойността на долара, която е отражение на пазарно отношение.Актуалните проблеми на САЩ са от наличие на незавършена реформа за ползване на незлатен долар.Ако не се допускаше тази държавна грешка САЩ нямаше да има сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Hermes73
преди 8 години
Натам отиват работите,не само в Америка но и в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
хаха, силният долар е следствие от слабата американска икономика, а не причина. :)Иначе NIRP ще има със сигурност. Предвестник са наложителните безкасови плащания под предтекст избледняване на икономиката.Вендъж постигната безкешова икономика, ще могат да си правят каквото им се иска, да печатят колкото си поискат, защото средностатистическата овца ще бъде ограбвана и контролирана без дори да се усети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Накрая да не стане вместо да ги увеличат, да ги направят отрицателни? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още