IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът се приближава към статута на световна резервна валута

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард одобри включването на китайската валута в кошницата световни резервни валути

09:53 | 14.11.15 г. 5
Юанът се приближава към статута на световна резервна валута

Китайският юан е все по-близо до присъединяването му към кошницата световни резервни валути. Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард одобри включването на юана в кошницата на фонда, съобщава Ройтерс.

Решението на Лагард е своеобразен вот на доверие за икономическите реформи, които Пекин предприе, както и за усилията на централното правителство на Китай да установи националната валута като международна резервна валута, отбелязва FT.

Ако на срещата на борда на МВФ в края на ноември включването на юана в кошницата от световни валути бъде окончателно одобрено, това ще е и първата значителна промяна след създаването на еврото през 1999 г., отбелязва изданието.

Това ще бъде и своеобразна победа за Китай, тъй като властите в страната отдавна желаят националната им валута да се присъедини в клуба на долара, еврото, йената и паунда.

Лагард коментира, че след продължителен преглед е взето решение, че юанът покрива двата основни критерия за включване в кошницата от световни резервни валути – да е “широко и свободно използваема валута”.

В специално изявление Централната банка на Китай изрази благодарността си за решението на МВФ. Според институцията одобрението на Лагард е “признание за прогреса на китайската икономика, реформите и отварянето”. Банката потвърждава и ангажимента си да продължи с реформите.

Централната банка в Пекин посочва още, че включването на юана в кошницата от резервни валути ще подпомогне подобряването на сегашната международна парична система, а от това ще се възползват и Китай, и целият свят.

Говорител на американското финансово министерство съобще, че САЩ, най-големият акционер в МВФ, ще подкрепят включването на китайската национална валута в кошницата от резервни валути на МВФ.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозират, че включването на юана сред световните резервни валути ще доведе до засилване на търсенето на валутата на стойност над 500 млрд. долара. Заради капиталовите контроли в Китай обаче ще име известно време преди юанът да започне директно да конкурира доминантната роля на долара в международната търговия и финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Мотовилка кофти ли ти е батко ?? :))) Добре де аз колко пъти ти казвам, че с твоя долар няма да стане тая раота защото не е кат оная раота ?.... :)) Ти с твойта плоска глава не можа да ги разбереш тея раоти нищо едва след като се случат нещата ше ти проблесне, за кво става въпрос ..... и коя икономика е най-голяма и златото, че не се мери в долари и т.н. и т.н. .... :))Много леб имате да ядете оше от УНСС ама мнооо ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 8 години
Ей голяма реване на чужди гробища му удряте - Айде не ги мислете толкова китайските фирми.Щото може и да не им се налага да сменят юани за долари - Туко виж почнали да си купуват ресурси в юани и да си продават стоките в юани - А долари да им трябват само за джобни като ходят на трипове по УСА да си наглеждат имотите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
Как може юана да е свободно използваема валута при положение, че има капиталов контрол и китайските фирми не могат напълно свободно да го обменят?Явно това е някакво политическо решение с цел МВФ да си бетонира водещата роля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Gold Zombie
преди 8 години
Мдааа, мастър-планът на IMF си се изпълнява без проблем. Включването на юана в SDR е едно от очакваните и най-лесно предвидими ранни предупреждения за това, което ще се случва. Новата световна валута е точно зад ъгъла и се казва SDR. A инфлацията в долари все пак ще се случи и ще дойде именно чрез намалената им стойност в SDR кошницата, точно за сметка юана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
raul_castro
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=aldgobbZnmE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още