IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходите на домакинствата растат по-бързо от разходите

Разходите за храна растат, но потреблението намалява показва статистиката за третото тримесечие на годината

12:16 | 16.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходите на домакинствата растат по-бързо от разходите

Доходите на българските домакинства растат по-бързо от разходите показа официалната статистика за третото тримесечие. Според данните в периода юли – септември средният доход на домакинствата у нас възлиза на почти 3 026 лева или по 1 262 лева на член. Това е ръст от 5,6% спрямо същия период на миналата година.

В същото време разходите вече възлизат на 2 802 лева на домакинство или 1 168,75 лева на член. На годишна база има ръст от 1,9 на сто.

От данните на Националния статистически институт (НСИ) е видно, че основният източник на доходи на българите е работната заплата (55,7%), следват доходите от пенсии (25,7%) и от самостоятелна заетост (7,5%).

Прави впечатление, че през летните месеци има ръст на доходите, които домакинствата получават от работна заплата (с 8,3 на сто до 1 684 лева) и от пенсии (с 3,5 на сто до 776 лева). В същото време обаче парите от самостоятелна заетост намаляват – с 2,5% до 226 лева на домакинство. 

Почти 1/3 от разходите на българските домакинства са за храна, показва още статистиката. За периода разходите за храни и напитки са в размер на малко под 912 лева за домакинство (380 лева на член). Макар и разходите за храни да растат, потреблението е намаляло. Особено видно е това по отношение на плодовете – от 19,6 кг на 17,3 кг. При потреблението на месо пък има слабо увеличение – от 7,5 кг до 7,7 килограма.

Следващото перо в разходите на българите са свързаните с жилищата и комуналните услуги – общо по 370 лева на домакинство. Спрямо същия период на миналата година те растат с 4,3 на сто.

През периода най-значимо увеличение имат разходите за алкохолни напитки и тютюневи изделия (с 11,3% до малко над 129 лева за домакинство). Най-резкият спад се наблюдава по отношение на разходите за облекло и обувки – от 17,3% до 90 лева средно за домакинство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ppl
преди 8 години
КОЙ *** поръча тази статия, авторката е ясно, че е на автопилот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Доходите на българските домакинства растат по-бързо от разходите показа официалната статистика за третото тримесечие. "=== Ха ...еми трябва да им го кажете щото те но го знаят! :)))))==="Разходите за храна растат, но потреблението намалява показва статистиката за третото тримесечие на годината"===Какво показва това? Разхотите им растат но дохода НЕ! Потреблението пада защото растат доходите на шепа хора а те няма как да компенсират масите в потреблението. Растат доходите на шепа хора но с МНОГО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още