IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone вече е "най-големият собственик на имоти в света"

Инвестиционната компания управлява имоти за близо 100 млрд. долара

12:41 | 16.11.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стив Шварцман. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Стив Шварцман. Снимка: архив Ройтерс

Инвестиционната компания Blackstone е увеличила размера си близо четири пъти след първичното публично предлагане на акции (IPO) през 2007 г.

Най-големият фонд за дялово инвестиране на Wall Street постига дори по-силен ръст в подразделението си за недвижими имоти – бизнесът там е нараснал от 17,7 млрд. долара (обща стойност на имотите под управление) при излизането на борсата до почти 100 млрд. долара.

Така създателят, председател и главен изпълнителен директор на Blackstone Стив Шварцман е „хазяинът“ на Америка днес и сам го признава.

„Вярваме, че вече сме най-големият собственик на имоти в света“, казва той в интервю за Business Insider.

Blackstone сключва много сделки с имоти – дори при низходящи тенденции на пазара, и ги превръща в печеливши. От 2009 г. насам компанията е вложила 50 млрд. долара в имоти, а по-рано тази година завърши набирането на средства за фонд за имоти на стойност близо 16 млрд. долара. Фондът е отделен от подразделението за дялови инвестиции.

След като сключи една от най-големите дялови инвестиции в историята – покупката на Equity Office Properties на инвеститора Сам Зел, Blackstone вече е продал по-голямата част от активите от сделката на стойност 36 млрд. долара. Фондът е и в процес на излизане от инвестицията си в луксозната хотелска верига Hilton Worldwide Holdings, която купи през 2007 г. по време на балона на пазара на имоти и спаси по време на финансовата криза.

Невинаги е било така.

„Основахме Blackstone през 1985 г.“, разказва Шварцман в интервюто. „Направихме първата си инвестиция в имоти през 1992 г., привлякохме средства за първия си фонд през 1993 г. Това е осем години след старта на фирмата. Осем години е безкрайно дълъг период от време, когато стартираш бизнес от нулата.“

Сред последните сделки на компанията са покупката на Strategic Hotels за 6 млрд. долара, инвестицията в небостъргача Sears Tower в Чикаго и придобиването на фондовете за имоти на CalPERS, най-големият пенсионен фонд в САЩ, за 3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
И естествено няма да продават на безценица, защото правителството удобно ги подплати с доларчета.Междувременно стават монополист и ще продават на каквато си цена поискат, така и така не са притиснати от обстоятелствата... Правителството им пази гърба..Welcome to the crony capitalism..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още