IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството изготви стратегия за борба с тероризма

ДАНС ще разработи методика за установяване на екстремистки сайтове, създава се и център за обучение на ангажираните с борбата с тероризма

12:25 | 17.11.15 г. 5
Правителството изготви стратегия за борба с тероризма

Стратегия за противодействие на радикализацията на тероризма (2015 - 2020 г.) е изготвило вътрешното министерство, става ясно от публикуваните за обществено обсъждане планове. В нея е посочено, че екстремизмът и радикализацията са явления, които поставят под заплаха основни ценности на ЕС - демокрация, човешки права, свободата и правовата държава.

България е поставена под заплаха на фона на събитията в Сирия, Ирак и Северна Африка и развитието на "Ислямска държава", отчита вътрешният министър Румяна Бъчварова в доклада към своите колеги в Министерския съвет. Потоците от бежанци представляват не само миграционен натиск за страната ни, но и "реална възможност за анонимно проникване и трайно усядане в страната на лица, съпричастни към терористична дейност".

В стратегията на правителството срещу тероризма и радикализацията са вписани програми на различно ниво (национално и местно), които да противодействат на радикализацията в нейните различни форми.

В плана за действие към Стратегията са посочени и основните задачи - изработването на ефикасна законова рамка, изграждане на система за мониторинг и координация, подобряване на организацията и дейността на специализираните структури на държавата, както и разширяване на административния капацитет на държавата.

За целта до 2017 година правителството, съвместно със силовите министерства и агенции, трябва да разработи предложения за попълване на празнотите в съществуващото законодателство. Всяка година пък ще се прави хармонизацията на българското с европейското законодателство в сферата.

ДАНС ще отговаря за създаването на механизми за по-добра координация между различните институции по отношение на борбата с тероризма. През 2016 година Агенцията ще трябва да разработи и методика за идентифициране, наблюдение и оценка на проявленията и рисковете от радикализация, както и да изготви анализ на основните фактори за радикализацията.

ДАНС ще трябва да изготви още и методика, с която да бъдат установявани сайтове, чрез които се осъществява екстремистка пропаганда.

По целта за подобряване на организацията и дейността на специализираните структури през 2016 година МВР ще трябва да разработи концепция за изграждане на интегрирана национална система за видеонаблюдение, предвиждат още плановете на правителството. Министерството на туризма пък ще отговаря за създаването на единна електронна система за регистрация на гости в местата за настаняване у нас.

За подобряване на административния капацитет в борбата с тероризма МВР ще подобрява квалификацията на служителите по сигурността и полицаите. През 2017 година ще бъде изграден и Национален център за обучение на служители, ангажирани с противодействието на тероризма и радикализацията.

Стратегията за борба с тероризма на правителството  дава и точни описания на термини като радикализация (процес, по време на който се стига до крайност на мненията, възгледите, вярванията и идеологиите), насилствен екстремизъм и тероризъм. Анализират се още и възможните заплахи за страната ни, свързани с последните събития.

Нито в плана за действие, нито в стратегията са посочени източници на финансиране на предвидените мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
888
преди 8 години
Сега , като почне едно ловене на терористи от мрежата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
bigi
преди 8 години
Пак бълваме хартия само и никакви действия.Французите показаха,как за по-малко от седмица установиха самоличностите на терористите. А ние сто години не можем да установим самоличността на един атентатор от Сарафово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Сетиха сЪ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Тепърва баба за дърва... Пак се мъкнат след събитията като повтарячи. Жалка родна картинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още