IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays отново ще понесе глоба за манипулация на валутния пазар

Този път британският кредитор ще заплати най-малко 100 млн. долара на Нюйоркския държавен департамент за финансови услуги

12:20 | 18.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Британската банка Barclays ще заплати най-малко 100 млн. долара за уреждане на съдебни спорове във връзка с направени валутни манипулации, съобщава Financial Times, цитирайки източници, запознати с въпроса. Глобата е наложена от Нюйоркския държавен департамент за финансови услуги.

Припомняме, че през май финансовата институция беше санкционирана със сумата от 485 млн. долара от Нюйорския държавен департамент за финансови услуги отново поради валутни манипулации. Банката трябваше да плати и глоби към други щатски институции, като общата сума възлезе на 2,4 млрд. долара.

По-рано през месеца Barclays се съгласи да плати и други 120 млн. долара заради обвинение, че е участвала в манипулирането на бенчмарковия лихвен процент Libor, припомня Ройтерс.

Според рейтинговата агенция Moody’s разходите на банките от началото на финансовата криза до сега за уреждане на правни въпроси възлизат на близо 219 млрд. долара. По-голямата част от тази сума е била понесена от американски банки, като класацията повежда Bank of America с близо 70 млрд. долара. Но очакванията, са че все повече разходи ще правят европейските финансови институции.

„Към този момент вероятно европейските банки ще бъдат по-уязвими, тъй като американските вече поеха по-голямата част от провизиите“, коментира пред FT Дейвид Фангер от Moody’s.

Последната глоба, която Barclays ще трябва да заплати, е по-малка от наложената през май, тъй като обемът на спорните сделки е по-малък, коментират още източниците. Но поведението на финансовата институция трябва да се преосмисли, тъй като се смята, че банката умишлено иска да получи нечестно предимство пред своите клиенти и контрагенти, използвайки платформата си за валутна търговия, посочват още те.

Един от фокусите на последната глоба е системата на Barclays за подкрепа на сделки в последния момент, ако пазарът се движи срещу банката, известен като „последен преглед“. От Barclays отказват да дадат коментар.

Поредната глоба е тест за новия главен изпълнителен директор на Barclays Джес Стейли, който трябва да поеме поста през декември. Той обеща, че ще разреши висящите съдебни дела, колкото се може по-бързо.

По-рано през този месец Британската служба за разследване на големи измами (SFO) започна първия криминален процес за манипулация на индекса EURIBOR, а сред обвиняемите има и служители на Barclays.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Няма виновни, няма осъдени... само "такса" "ако мине"... вероятно начислена като риск още преди манипулацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още