IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия обсъжда създаването на "мини Шенген"

Планът обхваща пет държави и е опит за контрол на бежанската вълна в Европа

22:05 | 19.11.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Холандското правителство обсъжда вътрешно и със свои съюзници план за въвеждането на паспортни проверки на границите на няколко страни от Западна Европа. Ходът е опит за контрол на притока на мигранти и бежанци, предава Ройтерс.

Идеята е за “мини Шенген” в рамките на Шенгенското пространство, но тя може да наруши договора, който гарантира свободното движение между 26-те европейски държави, влизащи в тази зона.

Говорителят на Европейската космия заяви, че ЕК не е получила официално предложение за създаването на “мини Шенген”.

Същевременно Европа се бори с най-голямата мигрантска криза от Втората световна война насам.

Германският външен министър Томас де Мезиер заяви по време на пресконференция в Берлин днес, че холандският му колега е разкрил идеята си пред него, но Германия не е ентусиазирана от нея.

“Нашата политическа цел трябва да е Шенгенската зона да функционира като едно цяло”, коментира той. “Всичко друго ще бъдат само допълнителни съображения”.

Холандският план е отделен от френския, който предполага въвеждането на системни гранични проверки в рамките на Шенгенското пространство, като мярка за сигурност след атентатите в Париж миналата седмица.

"Мини Шенген" включва Австрия, Германия, Белгия, Люксембург и Холандия и би довел до създаването на транзитни лагери за мигрантите извън тези граници, пише вестник De Telegraaf.

Външният министър Берт Кундерс потвърди всичко това пред изданието, но заяви, че се разглеждат и други мерки.

“Холандия и други страни обсъждат множество различни решения”, коментира говорителят на Министерството на правосъдието Джанет Тейкънс, но отказа да разкрие повече детайли.

Дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация обяви в парламента, че подкрепя идеята за “мини Шенген”. Същевременно Партията на труда, която е младши коалиционен партньор в правителството, вижда “усложнения и пречки” пред този план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
а Е.врогейски ценности цензура ли имало .... :)) Всеки ден се изненадвам. А я да видим тази "Европедарастически ценности" дали е блокирана ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
И ти да имаш американски бази на територията си и 50 000 лобиста от Сашш в Еврогейския парламент и ти ше ги приемеш *** ценности не ами отгоре ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
lozkhris
преди 8 години
Струва ми се,че очевдиното е очевадно - ЕС вече е в свободно падане и е само въпрос на време разпадът да стане официален...И за това са виновни точно Франция, Холандия и Германия - главните "стожери" на толерантността, еврог.йските ценности и "вливането" на свежа кръв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Импе "Толерантността" им беше заповядана от Фашингтона чрез НПО amnety international etc. Все пак Германия е окупирана държава от Сашш няма да не са толерантни просто им се налага. Но ше се опрай раотата ..... един ден ше ги изгоним американците от континента и а дано !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
Аз съм ЗА !!! Холандците са евреите на Европа получиха си и златото даже от ФЕДа, дано вземат те инициативата за спасение на немско говорящия свят, че багдън от м.ангусти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Плевнелиев да организира референдума...по продаването пак той , само тоя път ше се позатрудни ми се чини !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 6
rozeta
преди 8 години
аха те пуснаха тази *** е европа, а сега ще тръшната малката врата!!!! що за лицемерие???? само заради това требва веднага да се иницицира Референдум за излизане от ЕС моментално. всеки да се спасява сам. казах вече няколок пъти. който напусне пръва ЕС ще се продаде най - скъпо на БРИСК. първите и смелите печелят както винаги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Това предложение подвърждава моето предположение за пореден път. Очевидно е, че Шенген съществува само на хартия вече 3 месеца от началото на септември след затварянето на унгарските граници. Но това не е всичко...Финландия, Франция, Италия, Испания и Гърция се готвят за напускане на еврозоната и ЕС заедно с това и изходът на поне 1 от тези страни е въпрос само на време. И като за капак на всички Словакия, Унгария и Полша отказаха да се подчинят на решението на еврокомисията за бежанските квоти. Тези 3 събития реално са система криза, от която изход не се вижда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още