IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ислямска държава" като предизвикателство за амбициите на Европа

Шенгенското пространство е една от ценностите на Европа, но след атентатите в Париж тази система в в опасност

09:21 | 21.11.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Шенгенското споразумение на Европейския съюз (ЕС) за свободното придвижване е от голяма полза за гражданите – популярно и ценно удобство, както и потенциален символ за политическа и икономическа интеграция, коментира BloombergView. След зверствата в Париж и на фона на продължаващата бежанска криза, тази система е в опасност. За да я спаси, Европа ще трябва да предприеме сериозни промени.

Освен всичко друго зоната без вътрешни граници, обхващаща много страни, предполага уеднаквен контрол на външните граници, унифицирана политика спрямо бежанците и сътрудничество между националната полиция и службите за сигурност. Европа обяви шенгенското си пространство без да е установила нито една от тези предпоставки.

Моделът може би звучи познат. Единната валута на Европа изпълнява пряката практическа цел да подкрепя търговията, както и да символизира по-големите амбиции на ЕС. Но за да успее, като минимум тя също изисква споделяне на фискалната тежест и пълна интеграция на финансовия пазар. При липсата на тези иновации европроектът се провали в първия си голям тест.

Методичното премахване на еврото е почти невъзможно, затова и тези липсващи фискални и парични реформи остават от жизнена необходимост. Премахването на Шенген, за съжаление, ще бъде много по-праволинейно.

Всъщност то вече започна, когато Франция затвори границите си, а други страни преустановиха различни шенгенски задължения, уж само временно.

Предизвикателството пред Европа е да поправи Шенген, така че то наистина да работи. Целта трябва да бъде баланс между възможността за свободно придвижване и не толкова привлекателните политики, необходими в подкрепа на този ангажимент.

ЕС не прави почти нищо за съвместен контрол на външните си граници, оставяйки задачата на различните държавни власти. Политиките на страните членки спрямо бежанците са в абсолютен хаос, като държавите с „късмета“ да са достатъчно близо до Сирия и други конфликтни райони трябва да се справят с проблема сами или да го прехвърлят на съседите си.

Съвместните мерки за подкрепа на усилията на страните, които са на фронтовите линии са крайно недостатъчни.

Сътрудничеството в областта на сигурността и разузнаването е потенциално още по-спорно. Заради сериозната заплаха от „Ислямска държава“ за безопасността на Европа, службите за национална сигурност трябва да си сътрудничат много по-тясно, не просто да споделят информация, но да извършват общи антитерористични операции – въпреки че централизирането на тези функции с право ще предизвика безпокойство сред много от гражданите на Европа.

Премахването на вътрешните граници – подобно на премахването на националните валути, създава предизвикателства, които се решават най-добре от действия на транснационално ниво. Но, благодарение на еврото, транснационалните амбиции на ЕС бяха под заплаха дори преди появата на милиони бежанци и масови убийци на „Ислямска държава“.

Самите напрежения, които са причина за по-нататъшни реформи на ЕС, затрудняват именно тези реформи.

Ако се стигне до пълно премахване на Шенген, то това ще бъде сериозна загуба. Но няма да бъде катастрофа. Само по себе си то няма да се отрази на правото на гражданите на ЕС да работят и живеят на други места в рамките на ЕС.

Нещо повече, поддържането на Шенген на всяка цена по-вероятно ще предизвика дори по-ожесточена реакция срещу ЕС и дейността му, вместо да подобри перспективите на Европа за допълнителна интеграция. Временното възстановяване на някои гранични проверки, отчасти за подобряване на сигурността и отчасти, за да отговори на популярните искания, не трябва да предизвиква скърцания на зъби.

Подобна краткосрочна гъвкавост е най-добрият начин за стъпка напред, въпреки че трябва да е комбиниран със спешно решение за промяна на подхода на Европа към външните граници, бежанците и терористите. Ако ЕС не успее да предприеме действия по някой от тези въпроси, той ще трябва да ограничи амбициите си и да избира вдъхновяващите си символи по-внимателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
В САЩ скоро няма да има как да отлагат Rate hike и или ще лъсне грозната истина вътре в САЩ, че никога няма да има rate hike или ще вдигнат и ще направят война навън. Средно положение НЯ-***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Това е жестока CIA пропаганда. TTIP все още не е подписан!Някой много го боли, че монетарните политики на САЩ и ЕС се разминават.Това има предвид човека като казва Европа закъсня, не друго.Планът беше много по-рано да бъде подписан TTIP, да бъдат синхронизирани главните печатарки (ФЕД и ЕЦБ), за да може да попречат на останалата част от света да доминира и заедно да вдигнат лихвите. Това НЕ СЕ случи и няма вече как да се случи. В ЕС не може да бъдат вдигнати лихвите скоро - напротив, ще печатят още защото не могат да събудят инфлацията.Ето една от истинските причини защо точно Франция беше атакувана: ***.euractiv.com/sections/trade-society/france-threatens-pull-out-ttip-negotiations-318039
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Принесената от Африка и Азия имиграция е това което ще доизтощи европейците и ускори американизирането на Европа (превръщането й в гето). Разгледайте този клип (с превод на български е):http://***.dunavmost.bg/World/Video/32483-tozi-klip-nyama-da-sashtestvuva-dalgo-gledaite-go
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Полковник от израелските спецчасти: Кръв и страдания това очаква Европа! (ВИДЕО)http://***.blitz.bg/news/article/376155
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още