IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия повиши до най-високата степен предупреждението за терористична атака*

Полицията е получила информация за готвен атентат, подобен на атаките в Париж

10:04 | 21.11.15 г. 1
Белгия повиши до най-високата степен предупреждението за терористична атака*

Белгия повиши предупреждението за терористична заплаха до най-високата степен, метрото в столицата Брюксел е спряно, а властите препоръчаха на гражданите да ограничат излизанията си навън, съобщава Ройтерс. 

"Съветваме хората да избягват места, на които се събират множества, като търговски центрове, концертни зали, събития и спирки на градския транспорт, доколкото е възможно", коментира говорител на правителствения кризисен център.

Първоначално властите обаче не даваха подробности каква е заплахата и защо се налага това повишение на степента на предупреждение. По-късно обаче премиерът Шарл Мишел съобщи, че полицията в страната е получила информация за готвен атентат, по подобие на атаките в Париж, предаде ТАСС.

Припомняме, че в нощта срещу 14 ноември френската столица беше сцена на няколко съгласувани атаки, при които джихадисти откриха огън по улиците и се самовзривиха край стадиона "Стад де Франс", на който се провеждаше приятелската среща между отборите по футбол на Франция и Германия. На стадиона се намираше и президентът на Франция Франсоа Оланд. 

Белгийските медии съобщават и за намерени в страната химически оръжия. Тази информация обаче не е получила потвърждение от официален източник. 

Най-високата степен на заплаха означава "сериозна и предстояща атака", допълва агенцията. Досега в Белгия нивото на заплаха беше от трета степен - възможна и вероятна заплаха. Причината е информацията, че атентатите в Париж са планирани в Белгия и ръководени от белгиеца Абделхамид Абауд, който беше убит при акция в парижкото предградие Сен Дени.

След среща между министри, представители на полицията и агенции, заплахата беше повишена до най-високата степен.

За последен път правителството на Белгия беше обявило четвърта степен на заплаха през 2006 година.

* Информацията е допълнена с изявлението на белгийския премиер Шарл Мишел

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
balkando
преди 8 години
Струва ми се логично организаторите на атентати да се крият в държави, където не се предвиждат такива. Но от друга страна, атентатори които си носят личните документи за да бъдат намерени, едва ли се държат логично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още