IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Прогнозата за ръст на туристите през зимния сезон е реалистична

Ски туризмът генерира 380 млн. евро приходи годишно, изчислява експертът

17:39 | 25.11.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Р. Драганов: Прогнозата за ръст на туристите през зимния сезон е реалистична

Прогнозата за ръст на туристите през зимния сезон е напълно реалистична. Увеличава се делът на предварителните записвания, заяви пред „Фокус“ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Поводът е прогнозата на Министерството на туризма за 5 до 7% ръст на туристите през зимния сезон.

По думите му предварителните записвания надхвърлят 20% към момента, а ранната резервация сваля около 30% от цената. Влияние оказали и промените във валутните курсове, които направили почивката изгодна за англичаните.

Вторият фактор, според Драганов, е доброто име на българските зимни курорти. Той коментира, че в последните години България е на шесто място на английския пазар като туристическа дестинация за зимен туризъм.

Расте интересът и от съседните страни - на първо място е Турция, където увеличението в последните години се движи в рамките на 40% средногодишно. Хотелиерите се надяват интересът на съседите към Пампорово и Боровец да продължи.

В същото време се засилва търсенето на услуги като балнео, спа и уелнес, които стават все по-популярни сред пазари като Румъния, Сърбия и Гърция, както и останалите европейски страни.

В периода между декември и април в страната влизат около 1,25 млн. чуждестранни посетители, които генерират приходи в рамките на 380 милиона евро, изчисли  Румен Драганов.

Той поясни, че туристите, които идват от Великобритания и Ирландия, имат „no snow guarantee”, или получават застраховка за всеки безснежен ден или ден, в който има вятър, буря и не е възможно да се карат ски. Така няма риск да се провалят пътуванията им.

“Преди всичко трябва да се сетим за българския пазар. Той ще бъде номер едно през този сезон. Има 280 - 285 хиляди българи, които практикуват зимни спортове. Около 160 хиляди са тези, които ползват уикендите за пътувания в българските спа курорти. Над 350 хиляди са тези, които ще пътуват по празниците Коледа и Нова година и ще бъдат на различни културни събития в страната. Като цяло българският турист получава по-малка порция реклама от това, което получават чуждестранните посетители“, казва Драганов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още