IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият пенсионен фонд загуби 64 млрд. долара

GPIF загуби 5,6 на сто през последното тримесечие, след като стойността на вложенията му спадна със 7,9 трлн. йени

21:35 | 30.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият в света пенсионен фонд отчете най-лошите си тримесечни финансови резултати от поне 2008 г. насам, след като летният пазарен срив в Китай между август и септември изтри 64 млрд. долара от инвестициите на Government Pension Investment Fund, предава Bloomberg.

Държавният пенсионен фонд на Япония, който е и най-големият в света, е изгубил 64 млрд. долара от юли до септември. В по-голямата си част това се дължи на срива в цените на акциите в Китай.

Оценяваният на 135,1 трлн. йени (1,1 трлн. долара) Government Pension Investment Fund (GPIF) е загубил 5,6 на сто през последното тримесечие, след като стойността на неговите вложения е спаднала със 7,9 трлн. йени, показват публикуваните в понеделник документи. 

Това е най-големият процентуален спад в сравняеми данни от април 2008 г. насам. Вложенията в японски акции на фонда са изгубили близо 8 процента, докато тези в международни дялове са спаднали с 11 на сто.

Япония е страната с най-възрастно население в света. Над четвърт от жителите ѝ са на възраст над 65 години, а само през миналата година близо 30 000 души са навършили 100 години.

Спестяванията в държавния пенсионен фонд са задължителни за всички японци, а инвестиционните мениджъри се изправят пред нарастващ натиск да отчитат по-висока доходност за бързо застаряващото население.

През 2014 г. пенсионният фонд пое риск, като вложи по-голяма част от активите си в акции вместо в облигации. Сега близо половината от фонда е в дялове. Въпреки огромната загуба фондът не обяви никаква промяна в стратегията си.

Загубата е първата за GPIF, откакто фондът удвои дела на инвестициите си в акции през миналия октомври и показва рисковете от резки краткосрочни загуби на фона на предприетия по-агресивен инвестиционен стил.

Според мениджърите на фонда притежаването на повече акции и чуждестранни активи е по-добър подход предвид опитите на министър-председателя Шиндзо Абе да повиши инфлацията, което би намалило покупателната сила на облигациите.

„Краткосрочните пазарни движения водят до печалби и загуби, но за 14-те години, откакто започнахме да инвестираме, общата тенденция е нагоре”, казва Хироюки Мицуиши, член на управителния съвет на фонда.

„Не оценявайте резултатите в краткосрочен план, тъй като е важно да се гледа в дългосрочна перспектива“.

39% от активите на GPIF са във формата на японски облигации към 30 септември, а 21% - в акции на японски компании.

За сравнение, три месеца по-рано дяловете им са 38% и 23%, съответно. Общо 22% от инвестициите на фонда са в акции на чуждестранни компании в края на септември, а 14% в чуждестранни облигации. Инвестициите на фонда в акции са в голяма степен пасивни, което означава, че следят представянето на бенчмарк индекси.

Активите на GPIF в японски акции се обезценяват с 13%, колкото е и спадът на индекса Topix. Фондът също така отчита 11% отрицателна доходност от инвестициите си в чуждестранни акции. Цените на акциите тръгнаха нагоре след 30 септември, като Topix нараства с 12%. GPIF не е отчитал тримесечна загуба от първото тримесечие на 2014 г.

Пенсионерите в Япония обаче далеч не са единствените, които страдат от сътресения на борсата.

Норвежкият инвестиционен фонд също отчете голяма загуба в резултат на срива на световните пазари. Държавният пенсионен фонд на скандинавската държава изгуби 4,9%, или 39 млрд. долара, през третото тримесечие на годината. За трите месеца по-рано пък фондът отчете загуба от близо 8,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Очаквам загубите от забърканата каша да са има няма 10 тина трилиона долара - така че всички разписали се срещу риск да заемат спокойно местата - на чело са ПФондове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още