IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Василева: България подкрепя целта за максимална редукция на парниковите газове

15 млн. лв. е бюджетът на инвестиционна програма за климата през 2016 г., заяви екоминистърът

10:38 | 02.12.15 г. 3
Василева: България подкрепя целта за максимална редукция на парниковите газове

България подкрепя целта на ЕС за максимална редукция на парниковите газове, коментира в интервю за в. „24 часа“ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

На въпрос с каква позиция България участва в започналата конференция по изменение на климата в Париж тя казва:

„Преговорите и подготовката за конференцията на страните по конвенцията на ООН за климата бяха дълги. Очакванията на всички са за сериозен напредък и подписване на глобално споразумение между държавите-членки на конвенцията, които са 195. Както и поемането на конкретни ангажименти за недопускане на повишаването на средната температура с повече от 2 градуса по Целзий“.

„България участва много активно при формирането на позицията на ЕС, която е много амбициозна. До 2030 г. ЕС се ангажира да намали емисиите на парникови газове с 40% спрямо прединдустриалната ера. В по-дългосрочен план излязохме с общо решение да вървим към редуциране на емисиите до 2050 г. с 50%, целта е до края на века парниковите газове да се сведат до минимум. Това е позицията и на България“, обяснява министърът.

Тя пояснява, че тепърва на ниво ЕС ще се подготвят документи, които да ангажират всяка страна за постигане на общата цел от 40%. Може би в началото на 2016 г. следващото председателство на ЕС ще се ангажира с тази задача.

„Що се отнася до политиките по климата, България е една от 13-те държави, които вече са изпълнили целите си, заложени за 2020 г. Те са за възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и намаляване на парниковите газове спрямо 1990 г. с 20 на сто“, казва Василева.

Тя е категорична, че няма да има забрани за битовото отопление на въглища и дърва.

„Смятаме, че трябва да се създават стимули, които да насърчават хората да използват екологични методи на придвижване и отопление. Пример за това са програмите, които се изпълняват от министерството по ОП “Околна среда”, където сме заделили 120 млн. лв. за чистотата на въздуха“, коментира тя.

Ивелина Василева допълва, че се изпълнява и инвестиционна програма за климата чрез Националния доверителен екофонд. В ход са 2 програми. Едната е националната схема за зелени инвестиции. По нея вече са санирани и са приложени мерки за енергийна ефективност на 90 публични сгради - детски градини, училища, вузове, болници. Така в Тракийския университет в Стара Загора е реализирана програма за ефективно осветление и за 1 година са спестени 90 000 лв. Общо за всички 90 публични сгради икономиите са 5 млн. лв. годишно.

От тези мерки са спестени 488 млн. тона въглероден двуокис – това са емисиите, които биха се отделили от консумацията на ток за 1 г. на 61 000 домакинства. Или които биха се отделили при изминаването на 1,6 млрд. км от един средностатистически автомобил.

По Националната програма или т.нар. инвестиционна програма за климата през 2015 г. са финансирани проекти за 13 млн. лв. За следващата година в бюджета са заложени 15 млн. лв.

„Продължаваме с мерки за енергийна ефективност - 14 млн. лв. ще са за такъв тип проекти. А 1 млн. лв. ще бъде насочен към стимулиране на използване на екологични превозни средства. Програмата ще бъде обявена в началото на 2016 г. за администрацията“, припомня министърът.

Тя отбелязва, че средствата за инвестиционната програма за климата са получени от държавата от търговия с емисии.

За изпълнението на оперативна програма “Околна среда” тя отчита, че се очаква общините да приключат до края на годината още 4 регионални системи за управление на отпадъците и още 6 пречиствателни станции. С тях общият брой на инвестициите ще бъде 15 регионални системи за отпадъци и 50 пречиствателни станции. Голяма част от тези инвестиции са реализирани през последната година.

„До дни ще публикуваме поканата за проектни предложения за 4-те големи проекта в сектор “Води” - в Пловдив, Добрич, Асеновград, Плевен и Долна Митрополия. Те са за близо 400 млн. лв. И също 8-те фазирани проекта (б. р. прехвърлени за финансиране към новата програма) - Банско, Видин, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол. Те са за около 220 млн. лв. Така ще подсигурим плавния преход между старата и новата програма. Продължаваме да работим, за да изпълним целта през 2015 г. да обявим 15 покани за проектни предложения на стойност 1 млрд. лв.“, казва Ивелина Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ironhorse
преди 8 години
Добре де, дайте да започнем от елементарното ...Защо за нова кола с Евро 6 ще плащаме по 1500 лева данък, а за 20 годишен пушещ таралясник 20 лева ?!Все ми се струва, че трябва да е точно обратното и ще се види веднага екологичния ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
ert
преди 8 години
А кво праим с отоплението на твърдо гориво? Какво мисли г-жа Василева по този въпрос?Защото зимно време в столицата и големите градове си е някакво подобие на Мордор от оня филм, някаква димна завеса и смог, човек я е излязал да се разходи по улиците, я се е вмирисал на пушек. Всеки се надява да духне вятър, че да се разкара мизерията. Докога правителството ще си затваря очите за проблема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Тази напудрена кокона Василева да говори единствено от свое име.Аз както и мнозинството от българите НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ, да живее в мизерия, за да "спасим планетата". Борбата срещу "глобалното затопляне" ми напомня на борбата на Дон Кихот с вятърните мелници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още