IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Мит е, че корпоративният данък в България е 10%

Инвестициите в страната ще се повишат, когато еврозоната се стабилизира, прогнозира Даниела Бобева

14:05 | 02.12.15 г. 18
Хампарцумян: Мит е, че корпоративният данък в България е 10%

Реално корпоративният данък в България не е 10%. Това заяви Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, по време на лекция-дискусия „Банковият сектор и бизнесът в България“, която се проведе в рамките на Младежкия икономически форум, организиран от Студентски съвет на УНСС. В лекцията взе участие и бившият вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски и дългогодишен експерт в БНБ доц. Даниела Бобева.

Това, че корпоративният данъкът в страната е 10%, е „мит“, защото съществуват скрити административни и други данъци, поясни Хампарцумян. Като пример той посочи, че за да получат качествени услуги, често гражданите трябва да ги закупуват от пазара и така на практика плащат два пъти за тях, защото веднъж вече са платили данък на държавата, за да ги получат. Това се случва в различни сфери – образование, сигурност, здравеопазване и т.н., посочи банкерът.

Ролята на банките е да подкрепят успеха, а не да го създават, коментира още Хампарцумян. Няколко пъти в историята на България са правени опити банковият сектор да е създател на успеха и винаги това е водило до катастрофа, посочи той.

По думите му „банката няма как да е по-добре от клиента си“, затова намирането на добри клиенти, които да се подкрепят, е ключов фактор за всяка банка.

Що се отнася до икономическия растеж в България, Хампарцумян посочи, че ръстът се усеща от икономически най-активните хора. „Два процента на улицата не се усеща“, коментира банкерът. Но това, че в страната има някакъв растеж, е все пак добра новина, призна той.

Относно регулациите в страната Хампарцумян коментира, че на законовите мерки не бива да се гледа като на панацея, но проблемът пред бизнеса не е толкова свръхрегулирането, а по-скоро това, че мерките не се прилагат хомогенно. 

В България ще има инвестиции тогава, когато се възстанови еврозоната, но не бива да очакваме нивото им да е като от пиковите години. Това заяви доц. Даниела Бобева по време на дискусията. Според нея инвестициите в страната са силно зависими от външната среда и растежа в еврозоната. Важни в случая са не толкова действията на властите в страната, колкото каква е ситуацията в региона, смята тя.

Доц. Бобева подчерта още, че данните за икономиката са положителни. „Технически числата са много хубави... следващата година според конвергентния доклад България пак ще изпълнява всички номинални критерии за конвергенция“, а това ще се случи за шест поредни години, изтъкна тя.

Като проблем за банковия сектор доц. Бобева посочи свръхрегулациите. Що се отнася до небанковия сектор обаче според нея е нужно по-добро законово регулиране. 

Банките не биха могли да помогнат на стартиращия бизнес, смята още тя. За него има други инструменти, които в България обаче не работят достатъчно ефективно, коментира Бобева.

По темата за евентуалното присъединяване на страната към еврозоната Бобева посочи, че то не може да е цел, а на него трябва да се гледа като на средство. „Държавите, които го смятаха за цел, се провалиха“, коментира тя. По думите й присъединяването към еврозоната е възможност, но не бива да има прекалени очаквания. Според нея икономиката на страната не би трябвало да претърпи шокове, ако подготовката за членството е извършена достатъчно добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 15 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Пука му дали е любима на властта. Той е на заплата а това е Уникредит - толкова е голяма, че няма нужда да е любима на властта. Любимите винаги са по-малки, изцяло частни и български банки, където решения се вземат еднолично .. сметам се сещаш защо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Е много ясно че е 25% бе, ДДС е 20% От тук .. 5% къде не са отишли - само ДОДа като сложиш, стават 30% вече.Само дето това е МАЛКО! В запада само ДОД и осигуровки вече си на 50%. на това отгоре вече ти идва ДДС, акцизи ( хем знаеш какви.. пиенето и цигарите там са.. мани бегай)Така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 4
djb95
преди 8 години
Нещо почан да хапе банкерчето. Май банката не е стана любима на властта и почан да лае. Прав 3- то и банката му рекламира лихва по кредитите , а пък има куп таксички. И звънят на клиентите с депозити да им предложели по-изгоден продукт демек доверителни фондове дето можеш да ги окрадеш до шушка без държавна гаранция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 1
DarkStar
преди 8 години
Ами то и ние ако му отидем в банката за кредит никога не плащаш само лихвата, но ти искат и разни таксички за допълнителни услуги... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 6
misanthrope
преди 8 години
E кое му е правото? Какво общо има корпоративния данък с образованието? То по тая логика значи е мит че ДДСто е 20% щото .. пак за това. Извинявай, обаче няма нищо общо. Защо пък реши Хампърц че с корпоративния данък трябва да се плаща точно образованието? По принцип е умен човек и обикновено настина говори верни неща, но тук е изтърсил огромна глупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
IvaneJohn
преди 8 години
то и за хората няма БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ, БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ...сега пък се оплакват от 10% данъци за фирмитеКОМУНИСТ и това си е..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
vzhekoff
преди 8 години
Прав е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още