IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ намали още повече лихвата по депозитите

Решението на централната банка оправда очакванията на пазарите

14:50 | 03.12.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка намали още повече лихвата по депозитите. От -0,20% стойността става -0,30%.Понижението е с 10 базисни точки и влиза в сила от 9 декември. 

По този начин институцията разширява програмата си за стимули, за да се справи с ниската инфлация и в опит да насърчи икономическото възстановяване в еврозоната.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране остава 0,05%, а този по пределното кредитно улеснение - също без промяна на ниво от 0,30%. Инфлацията в еврозоната остава на изключително ниски нива. По последни данни на Евростат потребителските цени бележат ръст от 0,1% през ноември - същата стойност, каквато беше регистрирана и предния месец. 

Последният път, когато и трите ставки бяха намалени, беше септември, припомня WBP online. Тогава централните банкери във Франкфурт намекнаха, че едва ли ще пристъпят към още понижения. Тази реторика обаче се промени през последните месеци, когато Марио Драги неколкократно повтаряше, че ЕЦБ ще направи всичко необходимо, за да се справи с предизвикателствата пред икономиката в еворозоната.

В очакване на заседанието на ЕЦБ еврото продължи да пада и курсът му беше около най-ниското ниво, достигнато през април, посочва Bloomberg. От последната среща на ЕЦБ на 22 октомври единната валута поевтиня с 5% спрямо долара.

След обявяването на решението днес еврото поскъпна от 1,0520 до 1,0640 към 15:04 часа българско време. Мнозинството анализатори прогнозират, че предстоят още колабания във валутния курс.

На последното си заседание в края на октомври ЕЦБ остави лихвените проценти непроменени, каквито бяха и очакванията на пазарите, но на пресконференцията си президентът на институцията Марио Драги заяви, че през декември банката ще преразгледа плана си за изкупуване на активи. Тогава Драги каза още, че  вече не става дума за "изчакване и наблюдение, а по-скоро за работа и преценка на ситуацията" (not wait and see, but work and assess - бел.ред.). 

Смятате ли, че ФЕД и ЕЦБ ще поемат по различен път до края на годината?

Да, ФЕД ще затегне паричната си политика, а ЕЦБ ще я разхлаби допълнително.
Не, една от двете централни банки няма да вземе конкретни мерки.
Не знам
Общо 840 гласа

Президентът на ЕЦБ подготвяше пазарите за действия от октомври насам, повтаряйки неколкократно, че банката ще направи необходимото, за да вдигне инфлацията възможно най-бързо. 

Изчисления на Bloomberg показват, че инвеститорите залагаха на 100% вероятност за понижение на лихвата по депозитите в ЕЦБ с 0,1 процентен пункта и 90% вероятност за понижение с 0,15 пункта.  Почти 80% от икономистите, анкетирани от Bloomberg смятаха преди решението днес, че ЕЦБ ще увеличи периода на програмата за изкупуване на облигации и тя ще приключи след края на септември 2016 г., когато е предвиден краят ѝ.

„ЕЦБ подготви пазарите за пакет от мерки и не може да си позволи да не отговори на очакванията. В противен случай финансовите условия ще се затегнат отново“, каза преди дни Кен Уатрет, главен икономист за еврозоната в BNP Paribas в Лондон.

Програмата за количествени облекчения започна през март тази година и по първоначален план трябва да продължи поне до септември 2016 г. Всеки месец ЕЦБ изкупува активи, предимно държавни облигации, на стойност 60 милиарда евро.

Вариантите за действия от страна на банката бяха няколко. Институцията можеше да удължи програмата и след септември 2016 г., можеше да увеличи обема и вида на активи, които изкупува, както и да намали още повече вече и без това отрицателната лихва по депозитите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Нямаш ПРАВО вече на буркан банк.Ако имаш буркан банк то ти си терорист! защото работиш против държавата..А държавата - "това сме ние", нали ***?За справка http://***.grreporter.info/en/wealthy_greeks_obliged_declare_their_jewellery_too/13666
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Ако някой се чуди какво е перпето мобиле:отрицателни лихви + постоянно удължаване на срока.Значи колкото повече време минава в отрицателни лихви, толкова повече печели "държавата". А държавата - "това сме ние", нали ***?До кога ще издържи това ли?- :-). До войната..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Явни отрицателни лихви в крайните банки няма да има. Може да се стигне до до малки лихви, които обаче ще се изядат от таксите по "обслужване на сметката", т.е. лихвата реално ще е 0. Което пък постави под въпрос смисъла от ползването на банка, и връща актуалността на сигурният и надежден от към кризи - б#рк***нб***нк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
driverf1
преди 8 години
.....да ама ще трябва да въведат отрицателни лихви и при кредитите.....:).....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Скоро и в България! Очаквана премиера: Левон Х. в комбина с Банка ДСК например сигурно много ще се радват да въведат отрицателни лихви по депозите на граждани в страната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
ТВОИТЕ очаквания бяха други :-)Аз съм на +100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 0
Hammer
преди 8 години
Очакванията бяха Драги да извади базуката, а той се появи с воден пистолет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
това вече го коментирах, май в китайска банка и в китайски пари на депозит, там лихвата е ок. Никви такси и глюпости няма, кат еврогейците не щат хората да имат спестявания китайците нема се разсърдят, тъкмо ше се ускори ползването на юана като са такива манерки ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
Aldebaran de Tauro
преди 8 години
Благодаря, че ми изтрихте коментара за първото изречение, но пак си го оправете.... изтрийте излишната дума "вече" :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 0
Aldebaran de Tauro
преди 8 години
БНБ ще въведе отрицтелна лихва от -0.2% върху свръхрезервите от 01.01.2016
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още