IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното затопляне може да се окаже добра новина за летния туризъм

Снежните периоди обаче намаляват, предупредиха природозащитници

15:12 | 03.12.15 г. 2
Глобалното затопляне може да се окаже добра новина за летния туризъм

Глобалното затопляне може да се окаже добра новина за летния туризъм и да удължи активния сезон. Това коментираха участниците в конференция за изменението на климата и влиянието върху българската природа и туризъм.

Прогнозата направи министърът на околната среда Ивелина Василева и с нея се съгласи и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която отчете, че през 2014 г. приходите от туризъм са 6 млрд. лв., заетите – 103 хил., а приносът на сектора към БВП – 13%.

Какво обаче се случва със зимния туризъм? Периодите на снегозадържане намаляват с 40%, заяви Георги Стефанов от WWF България.

Запитана дали удължаването на летния сезон ще създаде проблеми на зимния туризъм, Ивелина Василева каза: „Не смятам, по-скоро възможности“. 

България е територия с умерена уязвимост към климатичните промени. Средногодишните температури в страната в последните две десетилетия са повишени с 1,3°C спрямо 1968 г.,  каза още министърът.

В резултат на промените се увеличават периодите на засушаване. Валежите като годишно количество намаляват, но са по-интензивни – изсипват се големи количества за кратко време, което е предпоставка за наводнения.

Според Георги Стефанов температурата в българските градове се е повишила с 1,2 – 2,5°C в последните 20 години.

Започналата конференция за климата в Париж е приоритет за Франция, а френската дипломация има амбицията да изкове консенсуса между участниците, заяви посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

Той коментира, че е оптимист за постигането на споразумение. Дипломатът допълни, че неслучайно френският президент Франсоа Оланд е решил да покани държавните глави в началото на форума, за да стимулират техните заявени позиции вземането на политическо решение.

Надявам се, че ще се стигне до подписването на правно обвързващ документ, коментира и Ивелина Василева, която ще се включи в последните три дни на конференцията. „Умерени оптимисти сме – действително е трудно да се постигне консенсус, но има всички предпоставки за това един документ да задължи страните по конвенцията с конкретни ангажименти“, каза тя.

Запитана дали има риск амбициозните екологични цели на ЕС да отблъснат инвеститори, тя заяви: „Не бих казала, че това е сериозен риск. По-скоро очакванията са, че ако се ангажират всички държави страни по конвенцията (Рамкова конвенция на ООН по изменение на климата – б. р.), тогава усилията ще бъдат повсеместни. Тогава ЕС би имал конкурентното предимство да предоставя добри практики и нови технологии и да продължи да има водеща роля при формулирането на политики на глобално ниво“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.:Глобалното затопляне може да се окаже добра новина за летния туризъм..докато не помете с някой тайфун хотелите, заедно с хотелиерите и с туристическите анализатори. Може да отидат да кажат това лично на потъналите под вода селища и курорти в делтите по света. Също може да отидат в пустинята Гоби и да обяснят колко полезно е глобалното затопляне на хората, които се борят с настъпването на пустинята.Глобалното затопляне не може да бъде никаква добра новина за никого, тъй като никой не е наясно нито накъде отиват нещата, нито докога ще е така и в кой момент ще стане още по-лошо.Никой не знае как ще изглежда планетата на още +4 deg.C год. температура. Единственото, което знаем, че планетата не е изглеждала много зле на -4 deg.C годишна температура в сравнение със сегашната. За раб-фаците по икономика, които не разбират нищо и от физика, и се чудят какво означава безкронтролно напрупване на CO2 в атмосферата с билет в една посока поне да не говорят глупости с перспективи за туризъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
... и лоша за зимния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още