IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Не може да има данък "Перник", но София има проблем с бюджета

Хвърлянето на идеи в публичното пространство за вдигане на данъци е по-вредно от самото им повишаване, каза икономистът

11:45 | 04.12.15 г. 1
Л. Дацов: Не може да има данък "Перник", но София има проблем с бюджета

Данък „Перник“ няма как да бъде въведен, защото би трябвало да действа на територията на цялата страна. Това каза пред БНТ икономистът Любомир Дацов – бивш заместник-министър на финансите. Той определи предложението за облагане на пристигащите в столицата автомобили без софийска регистрация като „поредната ярка идея“.

Икономистът обясни, че ако има такъв данък, той ще важи и за колите със софийска регистрация и така на входа на всеки град и село трябва да има бариера.

Действително София има структурен дефицит в бюджета си и има нужда от повече средства, за да поддържа инфраструктурата. Тъй като е столица, голяма част от инфраструктурата се потребява от хора, които не плащат данъците си тук. Но решението не е „ярката идея“, заяви икономистът. 

Доц. Виктор Йоцов от Икономическия институт на БАН посочи, че се очертават проблеми с преразпределянето на разходите за сигурността, но решението не е повишаване на местните данъци от страна на общините.

„Хвърлянето на идеи в публичното пространство за вдигане на данъци е по-вредно от самото им повишаване. За да върви бизнесът напред, трябва да има предвидимост на политиката“, коментира Любомир Дацов.

По думите му увеличаването на облагането не е добра идея, когато се опитваш да накараш икономиката да расте по-бързо и да се възстановява. Още по-неразумно е да се хвърлят различни идеи, да се пробва реакцията на хората и след това да не се осъществяват.

Виктор Йоцов смята, че намаляването на корпоративния данък е трябвало да действа само за определен период от време, защото е очевидно, че никой политик не обича да вдига данъци.

Имуществените данъци са единствените, които има възможност да бъдат вдигнати. Това са единствените данъци, от които не можеш да избягаш и събираемостта при тях е най-висока, смята Любомир Дацов. Той посочи, че причината за ниските пенсии в България е демографският срив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
power grid
преди 8 години
Много пъти съм писал пиша пак в изборите участва най тъпата негодна и проста част от българския народ.Тези дето са кандидати и тези дето ги избират са най големите *** и утайката на българския народ.После се чудим що сутрин оправят здравеопазването следобяд МВР и летището а вечерта три папи ни галят по главата.Ми то по зле от *** мечкар.Не знам защо Бог наказва така умните и талантливите които колкото и да са малко все още не са изчезнали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още