IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания отхвърли допълнителна интеграция с Европейския съюз

Над 50% от датчаните са гласували срещу присъединяване към политиките на ЕС по правосъдието и вътрешните дела

11:56 | 04.12.15 г. 25
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Датската народна партия Кристиан Тулесен Дал <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Датската народна партия Кристиан Тулесен Дал Снимка: архив Ройтерс

Дания отхвърли по-нататъшната интеграция с Европейския съюз (ЕС) на референдум, който вероятно ще бъде посрещнат със задоволство от евроскептиците по целия континент, коментира Financial Times.

При всички преброени гласове 53,1% от датчаните са гласували с „Не“ в четвъртък по въпроса за присъединяването на страната към политиките на ЕС по правосъдието и вътрешните дела. Дания в момента има възможност за неучастие (opt-out) по тези въпроси.

Поражението е удар за датските водещи партии, които водеха кампания в подкрепа на положителния вот, но дава още един тласък на Датската народна партия (ДНП), обявила се срещу ЕС и срещу имиграцията, която шокира елита, заемайки второ място на изборите през юни.

Резултатът вероятно ще се използва от активистите в референдума Brexit, свързан с евентуалното излизане на Обединеното кралство в ЕС. Експертите казват, че Дания се откроява като пример за това как избирателите могат да се обърнат срещу водещите лидери, тъй като преди да започне кампанията се очакваше вотът да е в подкрепа на ЕС.

Техническият характер на референдума и оплакванията на гласуващите за недостатъчно информация по въпросите също възпрепятства кампанията в подкрепа. Но вотът бе силно повлиян и от засилването на бежанската криза през лятото и терористичните атаки в Париж – и двете събития се случиха след обявяването на референдума, което накара много датчани да се питат дали по-дълбоката интеграция на вътрешните дела е наистина желателна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
....простото арабско племе което е свикнало да чеше джоджана в къщи по цял ден....----------------------------------и вуната много успешно чепкат цял ден, през джоба на шалвара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Ще ти отговоря кратко, много сме по различни от Дания---------------------------------------------------------------------------------------начи явно никой не ни дава наставленията от никъде са разбра ли що сме на тоя хал ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 8 години
... е с кво сме различни от Дания ?!? ее, пак ли да се връщаме на урока за причинно-следствената връзка, нерде Ямбол, нерде Стамбул.Ще ти отговоря кратко, много сме по различни от Дания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Ми аз нит съм видял тоя Лавров нит Путина нит военния им министър Шойгуто дома на посещение. Видях Керито и Брийдлав в София и тея НАТО каиши. Добре незнам как дават наставления ама що не сме като ей тея Дания. Гласуват и решават, че не искат да слушат глупостите на ЕС. Ако беше това при нас нямаше да има гласуване първо ами щеше да се приеме, но дори и да имаше гласуване пак щеше да се приеме, е с кво сме различни от Дания ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 8 години
той си има слуги които идват и дават наставления ... човека е зает с други неща, да не си мислиш че обръща лично внимание на всяка колония ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 8 години
защото НЕ сме американска колония, а сме руска ... ако искаш го повтори още 100 пъти и пак няма да стане истина ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
окупирани сме от руски ***, баце. ------------------------------------------------е кат ти каам, че не е верно начи не е. П.утлера си е там далече от нас нито имаме руски бази нито търгуваме с тях, нищо, нито тоя идва да дава наставления от Москва абсолютно неаме нищо общо с тях е що сме на тоя хал ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
кажи що след като сме американска колония от 30г. не сме като Германия и Япония или айде поне Жабария, че те са горе долу ? Ай отговори на този въпрос без да казваш, че някой ни виновен или че червените *** от Вокзал Масква ни пречат щото са немат никво влияние над България...Аз мога да ти кажа моменталически така е защото манталитета ни е такъв и са ни празни главите и ни мързи да си е.бе века....:)) Ай са кажи твойта теория що сме на тоя хал да го чуя ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 8 години
Кат гледам и ние сме окупирани от тях и сме последна дупка на лакардията за 30г ... ще ти издам една тайна дето никой не е знае, и на никой няма да е казваш ... НЕ сме окупирани от сащ ! окупирани сме от руски ***, баце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Който е окупиран от САЩ е технологично в 26век.-------------------------------------------------------------------------------дам добре така си мислиш щот си гладен, оди си купи баничка .... Германия и Япония са добре икономически щото манталитета и дисциплината им е такава ве оооуууу не щото са окупирани от САЩ..... :))) Кат гледам и ние сме окупирани от тях и сме последна дупка на лакардията за 30г. ..... а Китайците за 15г. вкараха юана като световна резерва ... ае ей с твойта мисъл и Азис даже нема да ни е президент ве .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още