IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченията за варене на ракия – лобизъм или борба със сивия сектор?

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове предизвикаха разрив в Патриотичния фронт

13:53 | 04.12.15 г. 11
Ограниченията за варене на ракия – лобизъм или борба със сивия сектор?

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които ограничават работата на селските казани за варене на ракия, предизвикаха протести сред засегнатите, но и разрив в Патриотичния фронт (ПФ).

Припомняме, че на 11 ноември депутатите промениха закона и за малки обекти за дестилация вече ще се считат тези със съдове до 500 литра. За малките обекти за дестилация данъкът е 550 лв. на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева. Промените задължават собствениците на казани за ракия да работят само от 1 юли до 31 декември.

Днес собственици на казани за ракия протестираха в Пловдив, като скандираха "Не на лобистките закони“, съобщи БНР. Според протестиращите новите правила ще увеличат работещите в сивия сектор, броя на нелегалните и самоделните казани. 

Съкращаването на периода за варене на ракия е недомислие, промените обслужват единствено големите фирми и бяха приети, без да бъдем поканени на обсъжданията, заявиха протестиращите. Принуждаваме се да продаваме казани, подчертаха от своя страна собственици на малки казанджийници от Панагюрище, които също се включиха в протеста.

Промените предизвикаха разцепление в Патриотичния фронт. 

Председателят на НФСБ Валери Симеонов обвини вчера в лобизъм Полина Карастоянова, която е един от вносителите на промените заедно с Емил Димитров (Ревизоро). Симеонов заяви, че снема политическото си доверие от нея, но лидерът на коалиционната партия ВМРО Красимир Каракачанов я защити, като каза, че тя не е извършила престъпление.

Днес Полина Карастоянова отрече да лобира за големите производители на алкохол, да има каквито и да е обвързаности с бранша и заподозря, че причините за гнева на Валери Симеонов се крият в нещо друго. Тя загатна, че вероятно истинската причина е деструктивна политика и не толкова добрите резултати на местните избори, съобщи Dnes.bg.

Депутатът заяви, че ако се наложи, пак би подписала поправките, защото са професионално аргументирани. Според нея целта е с финансови и икономически мерки да се дисциплинира пазарът и да се ограничи сивият сектор в икономиката.

Нито е емоционално, нито е без основание искането на НФСБ за изключване от групата на ПФ на Полина Карастоянова, отговори лидерът на партията Валери Симеонов. Дали Карастоянова ще стане ябълката на раздора между ВМРО и НФСБ ще се разбере във вторник, когато съдбата й ще бъде обсъдена на заседание на парламентарната група на ПФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
... P.S. В дизела всъщност малко трудно ще сипят алкохол. Метанолът е изхвърлен вече от всички видове тестове и експерименти с нови горива (не знам защо), но ако така и така са го произвели, по-добре да го изгорят 15% с бензин отколкото да го изсипват директно в реката ... и да изпотровят рибата. За дизел и алкохол ще трябва да изобретят някаква супер-усъвършенствана алкохолно-маслена емулсия ... че може да вземат да им учредят чисто нова нобелова награда за енергетика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Абе ако се замислиш не е чак абсурденТрадициите-майка на мизерията и театър на абсурда за икон. действителност.Единствената по-абсурдна и икономически по-безсмислена дейност е варенето на компоти в двора, което всъщност е най-голямата икономическа простотия, която по принцип може да съществува.Да вариш компоти от дюли през октомври когато целогодишно имаш пресни подове и зеленчуци в магазина е шедьовър на селската самонадеяност и неразбиране на нещата. Достатъчно е само да споменем безскрупулно и безогледно изсечените дървета с цел снабдяване с дърварска енергия на тези велики занимания, здравните последици от изсичането на които може да надминат многократно здравните последици от 'небрежното черпене' с метилов алкохол. Като са такива велики производители на метилов алкохол, поне да си го сипят в колата-могат да карат обикновено дизелово гориво с 15% метанол безпроблемно и със сегашните двигатели -друг е въпросът, че може да се натровят през кожата както го пипат без ръкавици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
"направи в мазето, е абсурден"- Абе ако се замислиш не е чак абсурден :-)Но съм съгласен до някъде.. Ако нещо можеш да си го направиш в мазето, фактически означава, че средствата за контрол за значително ограничени.За първата необходимост също - еми има си културни специфики и навици. Не е лесно да превъзпиташ у хората вековни традиции. Не става. Впрочем това и една от причините ЕС да има такива проблеми с обединението. Много култури много нещо.Това и една от сериозните причини още да не е подписан ТТИП, франция твърде силно дърпа "културната черга" към себе си..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Абдуле, не се прай че не разбираш. :) В живия свят, как ще го хванат колко ракия е сварил и колко акциз е платил? Но не можете да очаквате държавата да третира ракията като стока от първа необходимост, Дори напротив, това че се кърка яко, значи че държавата трябва ЦЕЛЕНАСОЧЕНО да се бори с това. Във Финландия например, държава известна с къркане, алкохол се продава само в една верига държавни магазини.П.С. И аз съм за разрешаването на марихуаната, НО аргумента ти, че не може да се забранява нещо, дето всеки може да си направи в мазето, е абсурден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
"Осъзнайте се бе! По принцип си прав за безумните законопроекти, обаче..."- Обаче, Я ти се осъзнай!! От къде на къде полицаите ще продават наркотици, а пък ще заключват селянин който си е сварил 1 казан ракия и не е платил 2 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
"ми има хора с цели оранжерии марихуана на тавана, на лампи. И това ли да разрешим?"Разбира се!То половината свят вече го разреши!"е престъпление и ще си е наказуемо и противозаконно"Анджък де, от утре ако вариш ракия си терорист.А що просто не оставят народа да се опиянява както намери за добре, а да го санкционират само когато започне да се трепе?А не е ли по-добре да се забранят твърдите наркотици? Дизайнерските опасни дроги? Големите наркодилъри (мафия), с които се пълнят черните политически каси?Викаш да бръснем казаните и зелените оранжерии, а.Евала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Това, което казвам е това, което виждам и чета. Всякакви такси, акцизи, данъци... и т.н притискащи отвсякъде "малкият човек". Същото важи и за ракията. Извинявай, какво я бърка "държавата", т.е. икономическата мафия, че бай Иван си сварил 200 литра ракийца и иска да си пие собствено производство, вместо да купува? Ами бърка я, щото някой трябва да купува това, дето същата тая мафия произвежда!Аз бях казвал много отдавна - новата ВОСР няма да е с пушки, гърмежи и сопи, а ще е тиха, кротка и много по жестока - ОТКАЗ ОТ КОНСУМАЦИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 8 години
Колега, май отдавна не си ходил по селата.Вземи отпуск и отиди за седмица в малко провинциално село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Осъзнайте се бе! По принцип си прав за безумните законопроекти, обаче... ЖЕСТОК УДЪР по малкия човек!!! Карат го да плаща по 2 лева на литър акциз за домашната ракия! Абе вие сериозно ли мислите, че нормалните българи не могат да си купят ракия или не могат да живеят без да пият ракия? Мислех, че имате по-високо мнение за българина. Що за *** и мизерници си мислите че сме? Смисъла на живота ни едва ли не е, да съберем от някъде сливи и да сварим ракия за да има с каово да се наковем всеки ден. Вие сериозно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Посягането вече и на "малката ракия" показва, че ситуациацията е не само катастрофална, тя е пред взрив! Очевадно е, че все по-малко хора КУПУВАТ, а все повече се самозадоволяват. Това е крещящият проблем , който вече в цял свят клати капитализма - никой да не ти купува стоката и всеки сам да си произвежда! п.п. днес се начетох на всякакви безумни предложения и проекто-закони, целящи едно - удар по "малкият човек"! Достатъчно е да се прочетат водещите статии в 3-4 сайта за да се набие на очи генералната линия - "бой по малкият човек" по всички фронтове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още