IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроскептицизмът на българите се засилва

За над половината от българите членството в ЕС предлага основно нова възможност за намиране на работа

14:46 | 04.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

По-малко от половината българи възприемат положително членството на България в ЕС. Това показва последното проучване на Евробарометър, публикувано на сайта на Европейския парламент. Статистиката показва, че 47% от анкетираните българи виждат полза от членството ни в общността. За сравнение през 2013 година този процент е бил 51 на сто.

За над половината българи (53%) основната полза от членството в ЕС е възможността за нова работа. 28% от анкетираните смятат, че членството в ЕС помага за мира и укрепване на сигурността, а 26% - за укрепването на демокрацията в страната.

Данните на Евробарометър показват, че за европейците като цяло ползата от членството в ЕС е възможността за икономически растеж (35%), опазването на мира (32%) и сътрудничеството между държавите в общността (31%).

Средно 60% от анкетираните граждани на общността дават позитивна оценка от членството на държавите си в ЕС. Процентът обаче варира в много широки граници – от над 80% в Полша и Литва до 34% в Кипър. По-малко от половината граждани на Италия и Австрия също смятат, че има полза от това страната им да е част от ЕС.

Данните показват още, че все повече хора се интересуват като цяло от политиките на ЕС - 54%, което е с 11 процентни пункта повече от 2013 година. Все повече европейци смятат, че техните страни са се облагодетелствали от членството си в ЕС.

Проучването установява явни различия между страните по всички разгледани въпроси. Българите например не са особено заинтересувани от политиките на ЕС От друга страна, България е страната, заедно с Люксембург, където ЕП се възприема най-положително от гражданите. 37% от българите възприемат образа на парламента като „изцяло положителен“, макар и данните да показват още, че 55% от съгражданите ни не се информират за работата на ЕП.

Проучването, проведено сред 28 150 европейци на възраст над 15 години, се е състояло между 19 и 29 септември, допълват от Евробарометър. Това е период, когато пристигането на бежанци по границите на ЕС и трагични смъртни случаи на мигранти бяха широко отразени в медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Явно и у нас най-накрая е настъпило отрезвяване. ЕС значи тотална катастрофа за цяла Европа, не само за нас. И ако се чудите дали съм прав само се попитайте колко милиона араби и африканци само тази година се настаниха в Европа поставяйки семената за бъдещи етнически конфликти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
Kaoru
преди 8 години
Българите по природа сме си скептици и хейтъри. За това сме и на опашката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още