IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФГВБ разреши на синдиците на КТБ да продадат ТБ „Виктория“

Продажбата трябва да стане колкото може по-скоро, обясни пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Валери Димитров

17:52 | 08.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ФГВБ разреши на синдиците на КТБ да продадат ТБ „Виктория“

Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) разреши на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) да започнат процедура по продажбата на ТБ „Виктория“ ЕАД, както и на всички вземания на банката майка от нейната дъщерна компания, съобщават от ФГВБ.

Решението означава, че синдиците започват процедура, която е на състезателен принцип, обясни пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Валери Димитров, който е член на ФГБВ. По принцип такава процедура е изключение, предвидено в закона, тъй като забавянето може да доведе до увреждане на масата на несъстоятелността, стана ясно от неговите думи.

„Става дума за продажба преди да е одобрена програмата за осребряване. Това е право от масата по несъстоятелността с бързо намаляващата стойност. И затова е решено тази продажба да стане колкото може по-скоро", допълни проф. Димитров.

В отговор на въпрос за срока и процедурата той посочи, че това е в правомощията на синдиците.

„Не сме им давали конкретни предписания, защото те си имат свобода на преценката", обясни бившият председател на Сметната палата.

Решението на УС на ФГВБ е взето на 7 декември. То е факт година и три дни след началото на процеса по изплащане на гарантираните влогове от изпадналия в несъстоятелност някога четвърти по големина кредитор, както и около година и половина след неговия фалит.

КТБ и ТБ „Виктория“ бяха поставени под специален надзор през юни 2014 г. Впоследствие лицензът на КТБ беше отнет, а дъщерната й банка отвори врати през декември 2014 г. Година по-късно официално стартира процедура за продажбата ѝ, като през това време имаше не един кандидат.

Оферти за придобиване на ТБ „Виктория“, докато бе под специалния надзор на Българска народна банка, отправиха руската банка Банк Российский Кредит, която наскоро остана без лиценз, и застрахователното дружество „Лев инс“. Но в крайна сметка до покупка не се стигна, а ТБ „Виктория“, която е една от малките на пазара и до този момент осъществява дейност.

Към 30 септември 2015 г. банката има активи за 171,22 млн. лв. и отчита загуба в размер на 7,43 млн. лв.

Какво още каза проф. Валери Димитров вижте във видеото

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 18
marto76
преди 8 години
Жалко за бутиковата банка! Беше интересна банка, преди да бъде придобита от фараона Цветан Василев, който я съсипа! Затвор за Цветан Василев и неговото семейство!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още