IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Делът на корпоративните фалити в Европа ще нарасне заради забавянето в Азия

Рейтинговата агенция очаква 2,4% от дружествата на Стария континент с рейтинг под инвестиционния клас да изпаднат в неплатежоспособност през 2016 г.

11:28 | 10.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
S&P: Делът на корпоративните фалити в Европа ще нарасне заради забавянето в Азия

Делът на корпоративните фалити в Европа ще се увеличи догодина, след като по-бавният растеж в Азия удря компаниите, чиято дейност е свързана със суровини. Това прогнозира международната рейтингова агенция Standard & Poor’s (S&P), цитирана от Bloomberg.

Компанията очаква 2,4% от дружествата в Европа с рейтинг под инвестиционния клас да изпаднат в неплатежоспособност през 2016 г. Това е повече от текущото ниво от 1,5%.

Технологичните и регулаторни промени също могат да подкопаят качеството на кредитните оценки в индустрии като здравеопазване и комунални услуги.

Нивата на съотношението дълг/печалба на европейските компании надмина пика си от 2009 г., след като по-слабото търсене от Китай и излишното предлагане удариха печалбите на добивните, транспортните и петролните компании.

По-слабият растеж на развиващите се пазари също може да натежи на продажбите на компаниите, предлагащи потребителски стоки, което потенциално може да засенчи възстановяването на потреблението в Европа.

И все пак делът на очакваните фалити остава под прогнозираните 3,3% в САЩ, където присъствието на петролни и газови емитенти е по-голямо.

Освен това очакваният дял от 2,4% за Европа догодина е по-нисък от дългосрочната средна от 3,2 на сто, посочват от S&P.

Допълнителен кредитен риск в Европа може да представлява намерението на компаниите да осъществяват сливания и придобивания и да използват заемни ресурси, за да приключат сделките, вместо собствен капитал.

Съвкупният дълг на европейските дружества, следени от S&P, нарасна до 3,3 пъти печалбите заради по-ниските печалби на компаниите, чиято дейност е свързана със суровини, и по-високите разходи за финансиране на емитентите с инвестиционна оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
тези някога за корпоративни фалити в Сaшш чували ли са или да са споменали ?!? Или в Империята поне си има частна печатница никога нищо не фалира ?!? Чааайте малко ве и ние си иаме евро печатница ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още