IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високи лихви в САЩ може да притиснат компаниите с обратно изкупуване на акции

Обратните изкупувания на компаниите в S&P 500 са достигнали почти 560 млрд. долара през четвъртото тримесечие

08:47 | 18.12.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През последните няколко години големите американски компании живеят, следвайки едно непоколебимо правило: изкупувай обратно акции, за да увеличиш възвращаемостта към акционерите.

Инвеститорите също печелят от навиците за харчене на компаниите, тъй като купуват акции от най-големите прекупвачи, коментира Ройтерс.

Тази година обаче е малко по-различна. Обратното изкупуване продължава, но компаниите, които го правят, изостават във фондовия индекс S&P 500, тъй като инвеститорите очакват по-високи лихвени проценти.

Насочвайки се към 2016 г., Федералният резерв (Фед) започва това, което много очакват да бъде продължителен, макар и бавен, цикъл на повишаване на лихвените проценти. Анализаторите твърдят, че качеството на счетоводните баланси на компаниите може да има толкова голямо значение, колкото и намаляването на броя на емисионните акции.

След като Фед повиши лихвените проценти на срещата си на 15-16 декември за пръв път от почти десетилетие и макар че увеличаването на разходите за заеми на големите компании е минимално, те може да продължат да растат, ако Фед повиши лихвените проценти още повече през 2016 г.

„Четвърт процентен пункт няма да има толкова голямо влияние“, казва Дейвид Джой, главен пазарен стратег в Ameriprise Financial в Бостън. Ако Фед продължава с повишаването обаче, компаниите, взимащи заеми, за да изкупят обратно акциите си, вероятно ще пострадат най-много, казва той.

Заради увеличаването на лихвените проценти от Фед оправдаването на разходите за тези, които взимат кредити за обратно изкупуване, може да се окаже трудно.

Промяната наистина е осезаема. Компаниите, които връщат свободни парични средства на акционерите си са сериозни любимци на инвеститорите през последните години. Въпреки че през тази година индексът на обратното изкупуване към S&P не се представя добре, той все пак бие основния с около 24 процентни пункта от началото на 2010 г. насам.

Обратното изкупуване на акции се отразява добре на цените по два начина: то увеличава търсенето на определени акции, установявайки минимум за цената им, докато в същото време намалява броя на предлаганите акции, като по този начин увеличава доларовата стойност на печалба на акция.

Анализ на Ройтерс показва, че разходите за обратно изкупуване са се вдигнали спрямо инвестициите, отчасти заради натиска от акционерите и програмите за възнагражденията на изпълнителните директори, които обвързват заплащането с резултатите на една акция.

По-високите лихвени проценти, разбира се, правят взимането на заеми за обратно изкупуване по-скъпо.

Сред компаниите, които може да бъдат засегнати от това са CBS Corp, Coca-Cola Enterprises, Xerox Corp, Verisign, Time Warner и General Motors. Групата е част от кошница, създадена от Goldman Sachs, за да следи представянето на компаниите с по-слаби счетоводни баланси, измерени по показатели като съотношение на левъридж или съотношение на продажби към активи.

Тези компании са забележителни и заради големите си изкупувания, а левъриджът и обраното изкупуване на акции ги прави постоянни победители по време на дългия бичи пазар с почти нулеви лихвени проценти.

Шестте компании обаче постигат различни резултати през 2015 г.: Verisign се представя изключително добре с ръст на акциите от над 60%, тези на GM скочиха с 1,6%, а Time Warner отчете спад от почти 20%.

Goldman очаква компаниите от този тип да не се представят достатъчно добре през 2016 г. със затягането на финансовите условия.

Това не означава, че обратното изкупуване ще спре. Обратните изкупувания на компаниите в S&P 500 са достигнали почти 560 млрд. долара през четвъртото тримесечие, сочат данни за индексите S&P Dow Jones.

Това е най-високата сума от първото тримесечие на 2008 г. и близо до рекорда от 589 млрд. долара за четирите тримесечия на 2007 г. Goldman очаква над 600 млрд. долара през 2016 г., тъй като компаниите се борят да постигнат ръст от печалба на акция.

Credit Suisse посочва няколко компании с голямо обратно изкупуване, които обаче показват спад на възвращаемостта на инвестициите. Сред тях са акциите Anthem, поскъпнали с 4% от началото на годината досега, L-3 Communications със спад от 1,6% за 2015 г. и Yahoo, чиито акции се сринаха с над 30%.

Когато се достигне до момент на пазара, при който оценките достигат нови върхове, съществува несигурност по това колко дълго тези компании могат да изкупуват обратно акции, а качеството става все по-голям фактор“, казва Рон Грациано, счетоводен и данъчен стратег в групата HOLT към Credit Suisse в Чикаго.

Именно в този момент очакваме част от тези компании да попаднат под сериозен натиск“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
" съществува несигурност по това колко дълго тези компании могат да изкупуват обратно акции, "да държиш цената висока и да ги изкупуваш на тая цена :) ))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още