IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС с проект за нов орган за охрана на външните граници на съюза

Ако бъде приет, това може да доведе до най-голямото прехвърляне на суверенитет от създаването на единната валута насам

10:21 | 11.12.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Брюксел ще предложи създаването на постоянна европейска гранична сила, която да поеме контрола по външните граници на блока – дори ако правителство на конкретна страна възрази срещу това, съобщава Financial Times (FT).

Ходът може би ще представлява най-голямото прехвърляне на суверенитет от създаването на единната валута насам.

На фона на кризата, при която 1,2 млн. мигранти достигнаха Европа за една година, следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще представи планове за замяна на агенцията за граничен контрол Frontex с постоянна гранична и брегова охрана – разполагана след финално решение на комисията, твърдят представители на ЕС и документи, видени от FT.

Проектът представлява последен опит за спасяване на зоната за свободно придвижване Шенген, представяйки типа охрана на общата граница, многократно искана от Париж и Берлин. Великобритания и Ирландия имат възможност за неучастие (opt-оut) от миграционната политика на ЕС и не са задължени да бъдат част от схемата.

Европейските лидери обсъждат обща гранична сила от над 15 години, но винаги са срещали трудности при преодоляването на дълбоките възражения, изискващи прехвърляне на национални правомощия за наблюдение и охрана на границата – една от функциите на всяка суверенна държава. Гърция, например, съвсем наскоро се съгласи да приеме предложението на ЕС за разполагане на гранични екипи след месеци спорове по техните компетенции.

Системните слабости на споразумението за Шенген излязоха наяве при масивния наплив от бежанци тази година, много от които нерегистрирани, в ЕС през Гърция и Италия. Опасенията се засилиха след терористичните атаки в Париж миналия месец, когато стана ясно, че някои от нападателите са дошли в Европа от Сирия през Гърция.

Един от най-спорните елементи на регулациите ще предостави на комисията правомощието да разрешава разполагането на сили по границата по препоръка на управителния съвет на новосформираната Европейска гранична и брегова охрана. Това ще важи и за страни извън ЕС, но част от Шенген, като Норвегия. Макар че ще има консултации със страните членки, те няма да имат едностранно право на вето върху разполагането на силите.

Димитрис Аврамопулос, отговорен за миграционната политика на ЕС, казва: „Бежанската криза показа ограниченията на сегашната агенция за граничен контрол на ЕС Frontex при ефективното решаване и преодоляване на ситуацията, създадена от натиска по външните граници на Европа“. Според него новата служба ще бъде начин „да защитим и заздравим Шенген“.

Официални представители твърдят, че предложенията са законосъобразни по силата на договора за ЕС, който позволява „постепенното въвеждане на интегрирана система за управление на външните граници“ - форма на изразяване, която според някои дипломати изключва пълна централизация на граничните сили.

Frontex, граничната агенция на ЕС, която ще бъде заменена от новия орган за охрана на границите, е спъвана в действията си от мандата, който ѝ позволява само да „координира“ защитата на границите, а не сама да ги подсилва.

Тези ограничения станаха очевидни по време на миграционната криза. Базираната във Варшава агенция няма право да купува собственото оборудване, нито директно да разполага своя собствена гранична охрана. Тя разчита на обещанията на страните членки, които често не се материализират.

Освен това агенцията няма мандат за провеждане на мисии за търсене и спасяване, което сериозно затрудни усилията в подкрепа на бежанците по Средиземноморието по-рано тази година.

Ако проектът бъде одобрен от страните членки на ЕС, органът на мястото на Frontex ще има редица нови правомощия, включително възможност за наемане и контрол на собствени гранични сили и за купуване на собствено оборудване. Ако бъде поискано от нея, тя ще може да оперира и в страни извън ЕС – като Сърбия и Македония, които се превърнаха в транзитни страни за хората, опитващи се да достигнат Северна Европа.

Новата агенция ще може да депортира хора, които нямат право да останат в Европа – правомощие, което Frontex няма.

Тя ще може да призовава и гранични служители в запас на отделните страни членки, както и собствена охрана. Ако бъде одобрена, новата гранична сила ще се подчинява на националните закони на страна, в която оперира.

Столиците ще запазят ежедневен контрол по границите си, но новата агенция ще може да следи техните усилия и да се намесва, ако смята, че защитата не е достатъчно адекватна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Така, така... После следват общи банки, обща инфраструктура, общ транспорт, общи училища, болници, общи жилища, общи жени и мъже - според индивидуалното предпочитание... От всекиму според способностите, всекиму според мерака... Що ли ми напомня нещо познато?Btw, ти не беше ли некво капитале тук, или си от без^половите?... упс, пардон, вече им викат евроатлантици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Новата желязна завеса ще е от истинско желязо. Това да не би да е опит да бъде решен едновременно и проблема с падащата цена на желязната руда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Новата желязна завеса ще е от истинско желязо. Това да не би да е опит да бъде решен едновременно и проблема с падащата цена на желязната руда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
ЕС да излезе с нов проект за собственото си края. Този "нов проект", който всъщност е предложение, който се опитват да пробутат от поне 15-на години и сега виждат, че е отворила възможност за това и бързат. Фронтекс пълно се провали с охраната на границите, новата институция ще има подобна съдба, понеже създаделите на двете идеи са едни и същи. Единственото мирно решение за ЕС е край на Шенген, край на еврото и край на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още