IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Мислим и гледаме в една посока с ЕК

Намираме се в критична фаза по усвояването на европейските средства, посочи вицепремиерът

10:45 | 11.12.15 г. 2
Томислав Дончев: Мислим и гледаме в една посока с ЕК

С Европейската комисия вече мислим и гледаме в една посока, коментира вицепремиерът Томислав Дончев след срещата си с комисаря по регионалната политика на ЕС Корина Крецу. Той посочи, че в трудни за Европа времена трябва да покажем, че осъществяваме кохезионната политика на ЕС и ползваме ефективно средствата от европейските фондове. 

В момента България се намира в критична фаза по отношение на усвояването на европейските средства, припомни още Дончев. В края на тази година изтича първият ни програмен период. Догодина пък "оборотите трябва да се повишат" още повече, защото програмите за новия период - 2014 - 2020 година, са вече отворени.

Вицепремиерът призна, че трябват и видими резултати за редица реформи в редица сектори. Той открои няколко - водния сектор, здравеопазване и образование, които крият най-големите предизвикателства.

През новия програмен период от различните фондове на ЕС Бълтария ще получи към 10 млрд. евро, отбеляза комисарят Корина Крецу. Тези средства ще бъдат насочени за иновации, малки и средни предприятия, транспорт, образование и редица други области, като целта е да подобрят живота на хората.

Крецу е на посещение в България по повод откриването на София Тех парк. Проектът получи европейско финансиране по стария програмен период. Комисарят отчете, че той е само един от примерите, че резултатите от използването на европейските фондове са видими. Освен в Тех парка със средствата от ЕС са финансирани и редица други проекти, сред които софийското метро, инфраструктурни обекти и други, които помагат за развитието на България, отбеляза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
това не е много за хвалене, баце ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
За шефовете на фирмите в Новия Тех Парк ще има ли полови квоти или 40% жени както е новата политика на ЕК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още