IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ вади от обращение банкнотата от 1 лев от Нова година

След 1 януари 2016 г. банкнотите ще се обменят на касите на БНБ по номинална стойност без такса и краен срок

17:27 | 12.12.15 г. 1
БНБ вади от обращение банкнотата от 1 лев от Нова година

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение да извади от обращение банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г. Тя престава да бъде законно платежно средство от 1 януари 2016 г., съобщиха от пресцентъра на централната банка.

След тази дата въпросните банкноти ще се обменят на касите на Българската народна банка по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.

Банкнотата е червена, на лицевата страна е изобразена икона на Св. Иван Рилски, а на обратната - Главната църква на Светата Рилска обител на фона на манастирските чардаци. На практика тя почти не се среща на пазара, като е изместена от монетата от 1 лев.

Решението е взето днес на основание чл. 26 от Закона за БНБ, който дава право на централната банка, след като съобщи чрез „Държавен вестник“ и медиите, да извади от обращение пуснати от нея банкноти и монети при заплащане на номиналната им стойност.

В началото на тази седмица пък БНБ пусна в обращение монета от 2 лева, която е законно платежно средство успоредно с банкнотите от 2 лева.

Причините за пускане на новата монета са изцяло икономически, по-евтино е да се секат монети и това намалява общата издръжка на паричното обращение, обясни управителят на БНБ Димитър Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още