IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успя ли българската енергетика да прекоси минното поле през 2015 г.?

Трупащите се нерешени проблеми имат склонността да изскачат там, където и когато са най-малко очаквани

13:19 | 25.12.15 г. 7
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

2015 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

Сектор "Енергетика" изпраща 2015 година с редица значителни промени, но дали те ще доведат до очакваната реформа е трудно да се прецени. Направените пет сериозни изменения само в Закона за енергетиката, и то само в рамките на седем месеца, подсказват донякъде за липсата на яснота какво точно е необходимо да се направи и за реформа "на парче".

Началото на проверки за нарушения в сектора бяха шумно огласени, но резултатите от тях така и не станаха ясни.

Със законодателните промени бяха въведени нови правила за изкупуване на електроенергията от комбинирано производство - вече само високоефективните предприятия могат да се радват на преференциални условия и цени.

Въпреки всички уверения обаче не са приети промени в наредби и нормативни актове и така производителите на електроенергия нямат сертификати доколко продукцията им е плод на високоефективно производство. Така няма как да не се появят съмненията наистина ли са ограничени всички неефективни когенерации.

Със законоконателните промени бяха орязани и възможностите за преференции във ВЕИ сектора, но едно изключение за централите на биомаса, което се промъкна с редакционна промяна при разглеждането на закона в пленарната зала, веднага хвърли съмнения в искреността на намеренията.

И понеже всички се клатим в една лодка - и Националната електрическа компания (НЕК) с огромните си задължения, и производителите, и търговците, и потребителите, управляващите предложиха създаването на нов фонд  - Сигурност на електроенергийната система, в който 5% от приходите си трябва да внасят всички производители и търговци на електроенергия.

Този фонд беше създаден с последните промени в Закона на енергетиката в края на юли. Едва в края на ноември обаче бяха избрани членовете му. Все още няма правила как ще функционира новата структура, нито как да се разпределят средствата в него. Така в него има събрани едни 70 млн. лева, но няма как те да бъдат прехвърлени към НЕК, каквато е целта, и така да постъпи свеж ресурс в системата.

Всичко това създава впечатлението, че и през 2015 година електроенергетиката отново беше поставена в процес на оцеляване. А трупащите се нерешени проблеми имат навика да изскочат когато и където най-малко ги очакваме и да създадат истински хаос в един от важните сектори за икономиката.  

Несигурността пък поражда все по-дълбока липса на доверие както от страна на бизнеса, така и на бита, че предприетите мерки са стъпки в правилната посока.

Ето защо не е чудно, че работодателските организации се опитаха да изземат функциите на енергийния регулатор и започнаха да изчисляват резервите в системата и как ефективното управление би довело не само до задържане на цената на тока, но дори и до нейното намаляване.

Една от мишените им се оказаха т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал, и техните дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията. Те първо препоръчаха договорите да бъдат прекратени, а инвестициите - изкупени. После пък алармираха, че договорките с инвеститорите вероятно са недопустима държавна помощ.

Че условията по двата договора могат да представляват незаконна държавна подкрепа по смисъла на европейското право, сигнализира енергийният регулатор още миналото лято. До края и на тази година Европейската комисия, която е единственият орган, който може да се произнесе по казуса, обаче още не е дала становище по питането.

От думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред парламента и в отговор на въпрос на депутата Искрен Веселинов, пък стана ясно, че България е имала задължението да уведоми Брюксел за договори, представляващи възможна незаконна държавна помощ още през 2007 г. (по силата на чл. 58, § 3 от Договора за функциониране на ЕС) , но не го е направила...

Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Така ли вече му викат: "българска енергетика"Че българите плащат е ясно, ама че е на българите енергетиката у нас, е спорно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Де е камилата, де е камиларят? Какъв Маркс? По-скоро Рузвелт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Човека си казва мнението. Можеш да се съгласиш или не. :) На мен например са ми интересни нещата които поства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Човека си казва мнението. Можеш да се съгласиш или не. :) На мен например са ми интересни нещата които поства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
http://***.***/: "В Сърбия 79 човека са задържани след мащабна операция за борба с корупцията, проведена в страната. Над 100 милиона евро от бюджета на Сърбия са присвоени при различни корупционни афери, съобщи сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович.Сред арестуваните са кметове и бивши кметове, както и директори на големи предприятия. Задържан е и бившият министър на търговията в правителството на покойния премиер Зоран Джинджич - Слободан Милосавлевич. Издирват се още петима заподозрени."==Така се прекосява "минно поле" в икономиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Престани да пръскаш марксистка пропаганда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Основното е ,че България е имала задължението да уведоми Брюксел за договори, представляващи възможна незаконна държавна помощ още през 2007 г. (по силата на чл. 58, 3 от Договора за функциониране на ЕС) , но не го е направила...Значи това е вярно - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/губим-54-млрд-лева-от-мариците/Прекрасно обясняват как ТЕЦ 1 и 3 ограбват хората с 2.7 млрд. - http://***.skat.bg/news.php?action=7&newsID=31471 В същият ред на мисли изкупуването на ток от вятър и слънце също е незаконна държ.помощ ???Отделно това - http://***.skat.bg/news.php?action=7&newsID=31471Крадливо бълг племе и Отец Никанор е завършил училище по мениджмънт, след това Международни икономически отношения. Работил е като финансов анализатор, брокер и дилър на ценни книжа в САЩ също го обобщава добре - http://frognews.bg/news_76519/Otets-Nikanor-pred-Frog-Balgariia-ia-chakat-katastrofi-i-voini/ добре отговаря на въпроса ''липсата на вяра ли кара българина да престъпва законите........''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още