IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция иска коалиция да определи цена на вълглерода

Париж ще преразгледа целите по отношение на парниковите газове, както и предоставяната сума за най-бедните страни

09:24 | 13.12.15 г. 1
<p>
	От ляво на дясно: Кристиана Фигерес, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени, генералният секретар на ООН Бан Ки-Муун, френският външен министър Лоран Фабиюс и френският президент Франсоа Оланд след вчера беше подписано Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне. <em>Снимка: Ройтерс</em>

От ляво на дясно: Кристиана Фигерес, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени, генералният секретар на ООН Бан Ки-Муун, френският външен министър Лоран Фабиюс и френският президент Франсоа Оланд след вчера беше подписано Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне. Снимка: Ройтерс

Франция ще преразгледа целите си за намаляване на парниковите газове до 2020 г. и ще опита да създаде коалиция от страни за определяне на глобална цена на въглерода, за да ускори промяната към по-зелена енергия. Това заяви вчера в Париж френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс.

Оланд направи изказването си малко след като бе подписано Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне.

Вчера представителите на 195 държави приеха във френската столица първото глобално споразумение за борба срещу покачването на световната температура, което е източник на растящи заплахи за човека и природата, предадоха световните агенции. "Сред участниците на конференцията няма никакви възражения. Парижкото споразумение за климата е прието", обяви тогава председателят на конференцията на ООН за борба с климатичните промени - френският външен министър Лоран Фабиюс под бурните аплодисменти на присъстващите. 

С приемането на документа от 31 страници страните се задължават да ограничат средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха. С това споразумение за пръв път се иска от всички страни да ограничат своите емисии парникови газове. По него се водеха преговори в продължение на четири години, след като предишни опити за постигането му не успяха, отбелязва Асошиейтед прес.

След това френски представители казаха, че амбициозността на договореностите донякъде е била пожертвана, за да се стигне в крайна сметка до универсално споразумение, информира БТА.

Оланд, чийто мандат изтича през 2017 г., заяви, че се е ангажирал от името на Франция да преразгледа целите й по отношение на парниковите газове до 2020 г., както и предоставяната от нея сума за най-бедните страни, за да се приспособяват към изменението на климата.

"Взаимодействам си с други страни, ако евентуално имат желание да се присъединят към нас, за да създадем коалиция за определяне на цена на въглерода така, че инвестициите да могат да бъдат пренасочени", каза Оланд.
Обвързващият текст предвижда възможност страните да компенсират емисиите си, като купуват емисионни кредити от други страни.

В политическата част от Парижкото споразумение, която е без правен характер, се признава важността от "определянето на цена на въглерода", но в нея не се изисква от страните да разработват такъв механизъм.
Президентът на САЩ Барак Обама определи приемането на глобалното споразумение за борба с климатичните промени като "нещо огромно", предаде ДПА.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че Парижкото споразумение "е критично важна стъпка напред за справянето с предизвикателството на глобалните климатични промени", предаде Ройтерс.

"Ключовото ми послание е да се определи правилна цена на въглеродните емисии и това да се направи сега. Плащането за емисиите от изкопаеми горива създава силно необходимите мотивации за инвестиране в нисковъглеродни емисии", заяви шефката на МВФ.

Германският канцлер Ангела Меркел също приветства постигнатото споразумение. Париж ще остане свързан завинаги с този исторически обрат в глобалната политика в областта на климата, каза тя. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер пък заяви, че светът е получил спасително въже, последен шанс да предаде на бъдещите поколения по-здрава планета.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още