IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter предупреди за евентуална хакерска атака, поръчана от правителство

Компанията е изпратила съобщения до потребителите, които може да са засегнати

09:34 | 14.12.15 г.
Twitter предупреди за евентуална хакерска атака, поръчана от правителство

Twitter изпрати съобщение до част от потребителите на социалната си мрежа, в което посочва, че хакери вероятно са се опитали да достигнат до чувствителна информация от акаунтите им, обяви самата компания. Това е първото подобно съобщение, което тя изпраща до своите потребители, като твърди, че хакерите вероятно са подкрепени от държава, предава Ройтерс.

Според фирмата атаката е била насочена към „малка група профили“, а за момента все още няма признаци хакерите да са откраднали важни данни.

Въпреки тази информация Twitter не разкрива повече детайли за евентуалния пробив в системите ѝ, както и за това кои са заподозрените, които се разследват.

Съобщението на Twitter е най-новото, което идва от технологична компания и повдига отново темата за нарастващия брой атаки от спонсорирани от правителства кибератаки. Освен компании, занимаващи се с технологии, обект на подобни атаки са различни фирми, медии и дори правителствени агенции.

Организацията с нестопанска цел Coldhak, базирана в САЩ, заяви, че е получила предупреждение от Twitter още в петък. В него се посочва, че хакерите може да са се опитали да се сдобият с информация, включваща „имейли, IP адреси и/или телефонни номера“.

Нито Coldhak, нито други потребители на микроблогинг платформата посочват защо биха били обект на атака.

Колин Чайлдс, един от основателите на Coldhak, твърди, че организацията му не е забелязала някакво значително влияние на атаката върху организацията.

Google и Facebook също са сред компаниите, които преди време започнаха да предупреждават потребителите си за евентуални хакерски атаки, поръчани от правителства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още