IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посланието на Wall Street за 2016 г: Купувайте долари

Поскъпване с около 10% предричат едни от най-големите играчи на валутния пазар и съветват да се продават евро, йени, юани и австралийски долари

07:55 | 16.12.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Купувайте долари. Отново. Това е посланието за следващата година от най-големите банки, търгуващи на валутния пазар с дневен оборот за 5,3 трлн. долара, пише Bloomberg.

Вторият по големина валутен трейдър в света според класацията на списание „Euromoney“ - Deutsche Bank, смята, че поскъпването на долара има накъде още да продължи – още две години, или с около 10%. JPMorgan Chase & Co. прогнозира, че ще поскъпне спрямо валутите на Нова Зеландия и Сингапур, достигайки връх във втората половина на 2016 г.

Goldman Sachs Group Inc., Barclays Plc и Credit Suisse Group AG също са бичи настроени, след като Федералният резерв на САЩ (Фед) е напът да увеличи лихвените проценти за пръв път от близо десетилетие.

„Очакваме повсеместно поскъпване на долара през 2016 г.“, коментира валутният стратег в най-големия валутен дилър в света Citigroup Inc. Тод Елмър. „Ако пазарът започне да оценява една по-стръмна траектория на движение от страна на Фед, то това ще върне темата за цикличното разминаване и за различията в паричната политика между САЩ и други водещи икономики.“

Докато индексът Bloomberg Dollar Spot е нараснал с 9% тази година след 11-процентов напредък през 2014 г., изкачването беше неравно. През последното тримесечие анализатори намалиха очакванията си заради по-слабите от очакваното американски данни и заради забавянето в Китай. От октомври насам поскъпването на долара бе разпалено от американските централни банкери, които коментираха, че растежът е достатъчно силен, за да оправдае вдигане на лихвите по време на заседанието на банката на 15-16 декември.

Компании от Delta Air Lines Inc. до Whirlpool Corp. вече обвиниха скъпия долар за проблемите при приходите от продажби от чужбина. Докато хедж фондове и други големи спекуланти държат бичи доларови фючърсни позиции, които са близко до исторически връх, трейдът може би е пренаселен и склонен към обрат.

Купувайте щатския долар и продавайте еврото. Това препоръчват Deutsche Bank, Barclays, Goldman Sachs, BNP Paribas SA, Credit Suisse.

През 2015 г. валутните пазари бяха обсебени от идеята, че САЩ ще вдигнат лихвите за сметка на разхлабването на политиката от Европейската централна банка (ЕЦБ) и другите глобални централни банки. След като Фед затегне курса на паричната политика, доларът може да достигне паритет с единната валута през второто тримесечие на 2016 г. Това смятат 17 от над 60 анкетирани от Bloomberg анализатори.

След „разочароващите“ бъдещи насоки на ЕЦБ от 3 декември, „разхлабването на политиката ще продължи по-дълго или ще бъде удължено, което означава по-дълбоко пропадане за евро-долар“, смята анализатори от Barclays. Ръководителят на валутните анализи в банката Хосе Уин очаква доларът да поскъпне до 95 цента за едно евро до края на следващата година.

Това е по-бича прогноза спрямо медианната оценка за 1,05 долара за едно евро до края на 2016 г., сочи още проучването на Bloomberg. „Зелените пари“ се търгуваха при 1,0966 долара за едно евро в първите минути на търговията в Лондон в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
явно тея не са прочели ич посланието на Волстрийта, взимат заем от новата червена резерва, кофти ко да прайш .... :))According to Vnesheconombank first deputy chairman, Russia's state development and foreign economic affairs corporation is set to borrow 10 billion yuan ($1.5 billion at the current exchange rate) from the China Development Bank.http://sputniknews.com/business/20151216/1031820033/china-russia-loa-deal.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
И аз съм ти писал. Пощата е валидна и можеш спокойно да си преведеш баса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 6
pecan
преди 8 години
+ 0.25 и промяна евро долар по малка от 2 % . Прекалено много хора са на доларови позиции и единствения им шанс е чичо Драги да засили печатницата . Какво ще стане времето ще покаже , защото ако ЕЦБ не реагира другия месец може еврото и пак да се върне на 1.10 , а паритет скоро йок за разочарование на туриста .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
и да, довечера ще има +0,25, с малка вероятното за даже +0,50, което да им даде повече пространство за маневри, ако се осерат нещата .. Но по вероятно ще е +0,25
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
да ве баце лихви ше има ей го чакат, от кумова срама с 0.10% че иначе ше падне палатката, това едно на ръка, а друго на ръка е,че и тва нема ги спаси .... :))http://***.fxstreet.com/economic-calendar/Consensus - 0.375%Previous - 0.250%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Писал съм ти на лично по темата преди месец някъде. Проверавяй я тази поща..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 6
Nathan
преди 8 години
Очакванията ФЕД да повиши лихвения процент са с давност две ,,петилетки". и е малко вероятно да се реализират. Все пак ако прогнозираното увеличение се реализира, то ще е в следствие на геополитически причини, а не на икономически; разпадане на еврозоната, ескалиране на конфликта в Сирия,икономически проблеми на развиващите се икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
шумкарче, още си чакам баса..Иначе по темата: +0.25, довечера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
Tyrista
преди 8 години
The best is yet to come!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
Tyrista
преди 8 години
The best is yet to come!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още