IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът се надява до 2018 г. да обявим присъединяването си към ERM II

Членството в еврозоната трябва да влезе в дневния ред на институциите, коментира Росен Плевнелиев

19:11 | 18.12.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Росен Плевнелиев по време на срещата със студенти и докторанти, членове на българския студентски клуб в Кеймбридж. <em>Снимка: Прессекретариат на държавния глава</em></p>

Росен Плевнелиев по време на срещата със студенти и докторанти, членове на българския студентски клуб в Кеймбридж. Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Да обявим присъединяването си към преходния валутен механизъм ERM II за членство в еврозоната до втората половина на 2018 г. На това се надява президентът Росен Плевнелиев, според когото целта трябва да влезе в дневния ред на институциите.

„Надявам се до втората половина на 2018 г., когато България за първи път ще бъде председател на Европейския съвет, да можем да обявим присъединяването си към преходния валутен механизъм ERM II за членство в зоната на единната европейска валута. Тази цел трябва да влезе в дневния ред на институциите и дотогава се надявам България да е приключила процеса“, заяви държавният глава по време на среща със студенти и докторанти, членове на българския студентски клуб в Кеймбридж, цитиран от своя прессекретариат.

По негови думи членството на България в еврозоната ще гарантира устойчивост в процеса на европейска интеграция.

Президентът предупреди, че глобалната икономическа криза все още не е приключила, а бедността остава сериозно предизвикателство.

„Кризата от 2008 г. задълбочи неравенствата и все още не сме постигнали социално отговорна икономика“, коментира Росен Плевнелиев. „Никой не принуждава политиците да бъдат популисти, това е техен съзнателен избор и популистите ще се увеличават.“

Въпреки това Росен Плевнелиев отчете, че Националната програма за развитие „България 2020“ се изпълнява добре, като един от гарантите за това е Европейската комисия. С оперативните програми за програмния период до 2020 г. ЕК подкрепи изработения с пълен политически консенсус документ, припомни българският държавен глава.

Правосъдието е една от най-критичните сфери, която е свързана с усещането на гражданите за справедливост, посочи президентът и изрази надежда, че с новия министър на правосъдието ще има по-осезаем напредък на реформата в сектора.

Като други критични сектори Росен Плевнелиев открои енергетиката и здравеопазването, където високата задлъжнялост остава сериозен проблем.

По време на разговора президентът изрази задоволство от резултатите последния за 2015 г. Европейския съвет в Брюксел и определи българската позиция като силна.

„България е един от инициаторите на европейската позиция за ограничаване на бежанския натиск. Европа трябва да е способна да пази външните си граници и да прави разлика между бежанци и икономически имигранти“, подчерта държавният глава. „Европа е най-обширното пространство на мир, човешки права и свободи, а правилата са гаранция за стабилност. Именно затова трябва да ги имаме и да ги отстояваме“, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев.

„По никакъв начин не мога да предопределям решението на правителството, което то трябва да вземе много скоро“, заяви държавният глава, помолен от студентите да коментира вероятността България да излъчи генерален секретар на Организацията на обединените нации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
..и не всичко зависи от главата която носиш! Около теб има и други глави! ;) Няма да ти се разсърдя ако не ме разбереш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Като го спомена Виденов. Той е точен пример за това какво се случва ако действаш в България а си мислиш, че го правиш в сериозна държава. Той МНОГО надцени БГ "елита" около себе си. Резултата бе, че бе излъган точно като гласоподавателите си. Предполагам доста са му се смяли и благодарили зад гърба му че бе толкова НАИВЕН. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
Абеее, то Жан Виденово време няма да допуснат да се случи така явно, ама "българакис фалиракис" кат нищо ни готвят мастършефовете :) ...да ви е сладка манджата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Ей Страхо, то като те чета Жан Виденово време дошло ми се струва!Единствената програма, с която разполага всеки читав човек у нас и в чужина е закачена за врата му и от нея се управляват двете му ръце и крака. Така че ако не го слуша главата и не му държат ръцете и краката жив да го ожалиш... В противен случай всичко е в неговите възможности и всякакви оправдания с "местни политици" са мижем да те лажем! Няма да ти се разсърдя, ако не ме разбeреш ;)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Единствените програми с които разполагат местните политици са колко и от къде може да се крадне и как "законно" да се скрие. Това не са правителства а колониални управи които печелят от консултации на чужденци /без значение дали са от изток или от запад/ как да крадат сънародниците им. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Държави като нашата!??? Сигурен ли си? Латинска Америка ряпа да яде пред нашата. В държави като нашата изметта е "елит". Нали се сещаш какво ще стане ако някой им даде такъв инструмент в ръцете? На всеки 2 години гражданите ще бъдат в най добрия случай занулявани. Всички вкупом ще избягат от страната или ако не могат то ще ползват чужда валута при сделките си. :)))) Тия басни ги има само в учебниците и те важат за сериозните държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Държави като България в момента имат нужда от евтина валута, свободно конвертирума, публични инвестиции в образование, наука и иновации, инфраструктура, сигурност. Както и конкурентно законодателство, стабилни и независими регулатори, солидна съдебна система и подходяща данъчна политика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Vesko94
преди 8 години
Не съм сигурен, че еврото ще бъде стабилна валута в бъдеще, поради ред фактори:1. Структурните дисбалани в еврпозоната2. Външни фактори от типа на САЩ, за които по един или друг начин силно и стабилно евро е заплаха за световното господство на долара. Не че той така или иначе няма да сдаде мястото, просто се изисква още време и търпение.3. Ролята на ЕЦБ - вижда се, че Централната банка не е особено успешна в монетарните си политики, тъй като е принудена да взима под внимание макроикономически показатели на база 19 различни страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
scott
преди 8 години
Шанса е равен на НУЛА/ЗЕРО/0!Плевнелиев, кака, земи чети условиатабе?!?!?!?!?!Едно от главните е: БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЗИТЕС да не надвишава 3%. В дълговата спирала и с многомилиардните заеми - ШЕ ГО ИЗДУХАМЕ ПО ТОЗ ПАРАГРАФ БЕЗ УСИЛИЕС!Само Радев предложи некво решение: ПРИЕМАМЕ САМО ЗАДЪЛЖЕНИАТА, НЕМАМА ПРАВА И ПОУИТИЦИТЕ КАТ ТЕБ ПАРАДИРАТ С ПОЛУЧЛЕНСТВОТО В ЕВРОЗОНАТА.....АМА ЕРМ2, ХЪР,МЪР, ДА ГИ НЕМАМАЕ ТИЯ. ТИ И ТВОЙТЕ ПРИБЛИЖЕНИ ОТДАВАН СТЕ У ЕВРОПАТА. ЩКО СЕ НАПЪВАТЕ? Плевенчо, чети..... пливинчо дали чете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
stefan333
преди 8 години
най простият и продажен преидент в 1300 годишната история на България ! Таков подъл и продажен човек историята непомни . Поклоник на Ердоган и Давутоглу нашият преидент Плевнюоглу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още