IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Политическата криза не бива да бъде подценявана

Следващият Консултативен съвет за национална сигурност най-вероятно ще бъде по темата за киберсигурността, коментира държавният глава

21:54 | 18.12.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Политическата криза не бива да бъде подценявана

Политическата криза не бива да бъде подценявана, а следващият Консултативен съвет за национална сигурност най-вероятно ще бъде по темата за киберсигурността. Това коментира президентът на България Росен Плевнелиев в предаването „Панорама“ по БНТ.

Политическата криза не бива да бъде подценявана, след като народните избраници гласуваха промените в Конституцията. Но най-голямата криза, която имаме в България, е ниското доверие на гражданите към политиците и институциите, заяви държавният глава. Според него много трудно можем да вървим напред, ако го няма доверието на суверена.

„Не оставката на едно или друго правителство е истинската криза“, а липсата на доверието на гражданите, отбеляза той.

„Всяко едно назначение на министър е от компетенциите на министър-председателя. Аз подкрепям номинацията на Екатерина Захариева за министър на правосъдието. Тя се хвана на поста заради каузата“, отговори Плевнелиев на въпроса за това чия кандидатура е тя.

От казаното не стана ясно еднозначно дали Захариева, която в двете предходни служебни правителства на Плевнелиев е служила като вицепремиер, е конкретно негово предложение. Но президентът каза, че се радва, ако повече млади надежди влязат в политиката, като даде за пример и другите негови назначения по време на служебните правителства.

Плевнелиев описа избирането на Захариева за правосъден министър като „заявка за експертност, добронамереност и надпартиен подход, но и за институционален диалог“.

„Ако получи подкрепа, реформата ще стигне много далеч“, категоричен е Плевнелиев. По думите му народът не вярва, че системата произвежда справедливост. „Проучванията показват, че 94% от българските граждани не вярват на правораздаването“, каза той.

Президентът смята, че най-важното тепърва предстои и добави, че разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари е крачка напред, отпадане на тайното гласуване също е крачка напред, но това все още трябва да се реши.

„Съдебната реформа е реформата на реформите. Без нея нищо друго няма да има смисъл. Българските граждани разбраха това“, продължи Плевнелиев.

„Когато гражданското общество ясно сигнализира, когато казва, че не е доволно и не се доверява, е необходимо всички да извадим своите изводи. Само в баланса на различните власти, а не в могъществото на една от тях, се ражда истинската демокрация. Този баланс трябва да бъде постигнат“, отговори Плевнелиев на въпрос дали промените в съдебната система дават повече власт на главния прокурор.

„През 2016 г. има възможност съдебната реформа в България да се ускори, конституционните промени са една малка част от нея“, добави Плевнелиев и обясни, че трябва да се работи по посока регламентиране кариерното израстване в системата, по реформата в прокуратурата, взаимодействие между институциите.

Тепърва предстои до края на януари 2016 г. Народното събрание (НС) „да вземе своето отговорно решение за референдума за електронното гласуване“, каза държаният глава по повод вота.

„Надявам се Народното събрание да не го е забравило, защото аз не съм“, заяви Плевнелиев и отново заключи, че референдумът е успех за България.

Държавният глава апелира народните представители да вземат своето решение. Тъй като по време на референдума избирателната активност бе ниска, за да се приеме или отхвърли конкретно въпроса за електронното гласуване, то тя бе достатъчна за това въпросът да бъде задължително разгледан от НС.

През следващата година София Тех ще бъде посетен от рекорден брой министри, европейски комисари, изрази надеждата си Плевнелиев по повод откриването на научно-технологичния проект.

Според него ключовите думи за 2016 г. са стабилност и реформи. Той призова и за реформиране на здравеопазването.

„Списъкът с реформи за 2016 г. трябва да бъде по-дълъг от този през 2015 г., през която бяха реформирани секторите енергетика и сигурност“, коментира Плевнелиев, като говореше за защитата на границите.

„От държавния глава трябва да се очаква България да има позиции, въпреки че те невинаги трябва да се харесват“, заяви той по отношение на неговата роля в управлението.

Позицията на президента срещу Русия е срещу ръководството в Кремъл, което създава предпоставки за сериозни конфликти в Европа, каза той във връзка с критиките, които отнесе за острия тон спрямо Москва заради конфликта в Украйна.

„Във външната си политика трябва да сме искрени. Трябва да кажем кои сме и за какво се борим“, отсече Плевнелиев и добави, че България ще бъде активен член на ЕС и НАТО, защото „само така ще осъществим националния си идеал за принадлежност към европейското семейство“.

Следващият Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който ще се проведе скоро, най-вероятно ще бъде по темата за киберсигурността, разкри президентът, според когото кибер атаките не бива да бъдат подценявани.

Той каза още, че въпросът за българската кандидатура за генерален секретар на ООН трябва да реши правителството и сподели, че голямата му мечта е да види изпълнена Националната програма за развитие „България 2020“.

Росен Плевнелиев бе категоричен, че държавата е на прав път. „Продължаваме да вървим по пътя на европейската интеграция и демократичното развитие“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"От държавния глава трябва да се очаква България да има позиции, въпреки че те невинаги трябва да се харесват...==Понякога и мълчанието е позиция! Би трябвало да го знае един президент, В повечето случаи дори, е и позицията на УМНИТЕ! Умирам от срам, че съм гласувал за този ************к!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=JizFAhEpiEcВъв външната си политика трябва да сме искрени. Трябва да кажем кои сме и за какво се борим -каза ТОЙ ....пак! :)))===И какво е това за което се бори? Каквото и да е то, то си е май негова лична и на обкръжението му борба! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Плевналиев, скрий се! Бягай от България докато е време! Бягай! Бягай! Бягай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"Позицията на президента срещу Русия е срещу ръководството в Кремъл, което създава предпоставки за сериозни конфликти в Европа, каза той във връзка с критиките, които отнесе за острия тон спрямо Москва заради конфликта в Украйна."По умните президенти дискретно замълчаха...само тоя льохман излезе да се направи на мъж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още