IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания е изправена пред най-интересните си избори от десетилетия насам

За първи път от много години за властта се борят повече от две партии

11:21 | 20.12.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Испанците гласуват днес на изборите в страната, в рамките на които за първи път от десетилетия се борят повече от две партии, предава BBC.

Новата партия “Подемос”, която се обяви против строгите икономии, и либералната “Граждани” отправят предизвикателство на Народната партия (НП) и на социалистите.

Проучванията на общественото мнение показват, че Народната партия на премиера Мариано Рахой има преднина. По време на неговото управление Испания успя да излезе от финансовата криза и да се насочи към икономическия растеж. Консервативната НП в момента има мнозинство в долната камара на парламента. Новите партии “Граждани” и “Подемос” издигат свои кандидати за първи път.

Кореспондентът на BBC в Мадрид Том Бъридж твърди, че и двете са настроени, че ще получат голяма част от гласовете, слагайки край на монопола на традиционните големи партии в Испания.

Почти сигурно е, че нито една партия няма да получи мнозинство в парламента, така че ще е необходима някаква форма на коалиция.

Избирателните секции отвориха врати днес в 9 ч. местно време и ще приключат работа в 19 ч. Очаква се първите резултати да бъдат обявени минути по-късно, а окончателните - два дни по-късно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 8 години
Рахой спечели но не както предвидих Сгреших Испанците не се оказаха толкова умни колкото ги мислех Сега вариантите са два Никои да не направи правителство и нови избори Но по вероятно е социалистите и Подемос да направят правителство -гръцки сцинарии Връщане към рецесия и нови избори през 2016 Испанея я чакат тежки дни Но аз сгреших Признавам си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Рахой пада от власт, това е 99% сигурно, защото няма с кого да се коалира и формира мнозинство. Социалистите обявиха, че НЯМА да се коалират с Рахой, Подемос са твърдо против него, а Каталунските сепаратисти НИКОГА няма да се коалират с Рахой, защото те искат независимост от Испания. А това ще подкопае силно ЕС, което е добре за всички нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 8 години
Samo sled nakolko chasa she rasberem koi ot dvamata e prav
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Испания ще се насочи към гръцкия сценарии, защото Рахой няма да може да формира кабинет. Социалистите и Подемос ще дойдат на власт, а това реално ще роди нов Ципрас в Испания. Испания ще нанесе много по-тежък удар на еврото и ЕС отколкото Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 8 години
Tova koeto se sluchi vav G B she se sluchi dnes v Spane Desnite she spechelat ubeditelno Ispanzite sa umni hora i dobre snat ch ne moge da ima dobra sozialna politika bes silna stabilma i generishta visok rast ikonomika
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още