IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питър Шиф: Лесните пари не излекуваха икономиката на САЩ

Болестта, която предизвика финансовата криза, идва от грешки заради прекомерния финансов лост и ниските лихви за дълъг период от време

13:41 | 20.12.15 г. 28
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Лесните пари въобще не излекуваха американската икономика. Напротив, разболяха я още повече. Това заяви в предаването Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria финансовият експерт и главен изпълнителен директор на Euro Pacific Capital Питър Шиф.

Според него болестта, която предизвика финансовата криза, се дължи на грешките, които бяха направени заради „прекомерния финансов лост и извънредно ниските лихви за извънредно дълго време”.

„Този път Федералният резерв дори ги държа по-ниски и за по-дълго отколкото през предходната криза, т.е. имаме много по-лоша форма на болестта. Дори по моему можем да имаме фатален финал. Предстои да разберем всъщност точно колко лошо е положението. И това ще стане видно сега, когато Фед се опитва да спре стимулите”, отбеляза Шиф.

По думите на Питър Шиф ръстът на долара през последните 7 години идва от факта, че „има толкова много хора, които не си дават сметка коя е истинската заплаха”.

„Те не разбират и не познават американската икономика. Имат доверие във Фед и вярват, че той е взел най-добрите решения. Естествено това са същите онези хора, които бяха все така уверени и спокойни през 2005-200. Те и тогава не разбираха основните проблеми. Сега също не ги разбират. Те смятат, че Фед решава проблема и не разбират, че всъщност той го задълбочава, сподели финансовият експерт.

Цялото интервю с Питър Шиф гледайте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
Икономиката на САЩ страда от регресивно влияние на сгрешена парична система. Тази държавна грешка подсигурява потенциал за разруха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 0
fri
преди 8 години
1studioaa "А нас българите "трудните пари" и финансовата дисциплина ни докараха до просешка тояга и изгониха 1 милион млади хора извън страната. " - и най-кадърните отидоха да работят за Американската икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Мда да така беше при всички минус само при тея на плюс по 3-4% ръст фабрикуваха тука, че и "свиване на дефицита" си измислиха, че и 5% безработица си фантазират вече от 20 год., а тя е 20йска неофициалната еми нема как да сте водещи, просто потъвате си кат отче наш и толкоз таман нема да командорите на лево и на десно дет не ви е учила майка ви, ако ви фалира и тая пропагандна телевизия Блумбъргови ше стане чудно ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
mrynmryn
преди 8 години
Винаги съм се чудил, кой го чете... Постовете му просто са структурирани така, че да не искаш да ги четеш, действа на подсъзнателно ниво. Разни цитати на професори, линкове, тук-таме някакво негово мнение, отново с 10 линка под него. Като бот за импресии е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
говорим за кредитни пари + тотална безотговорност !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Нищо не може да излекува икономиката защото става въпрос за системна криза и на стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил всичко ,че може да има и 10% растеж но това е временно т.е. не се решава фундаменталният проблем ,че устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671Айнщайн го е казал хубаво ''не може с едни и същи методи да се очакват различни резултати'' тоест това го казва като определение за лудост ФЕД си мислят ,че както преди с инфлацията ще оправят всичко и принципно няма лошо ако доходите следват инфлацията но фактите са ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/Инфлацията е вид кражба и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685От икон.гледна точка увеличава неравенството и от там крайното търсене следователно растежа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
няма значение дали парите са лесни или трудни - крайния резултат е еднакъв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 8 години
Дет' се вика на едно мнение сме, дори относно Атанасио :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 1
scott
преди 8 години
Няма "ако" и "да се върнем".Валутния борд е в следствие на БЕИЗКОНТРОЛНАТА ВЛАСТ НА МУТРИТЕ, които прибраха спестяванията на 2-3 поколения чрез нарочнопредизвикана хиперинфлация.Щом е МИНАЛО ВЕДНЪЖ И ТО БЕЗ ВЪЗМИЗДИЕ И КРЪВ - ШЕ МИНАВА ВИНАГИ НА ТЕРИТОРИЯТА. ДОКЪТ ТЕЛОТО НЕ УМРЕ! Цецо Василев се нагжуши с ИМОТИ и си мислеше, че ще има повторинеи на 1997.КРАЙ! ИЗГОРЕХА НИ ДУШИТЕ, ХИЧ НЕ МИ ПУКА КВО МОЖЕЛА ДА БЪДЕ. ТУКА ЕМА САМО МЪРТЪВЦИ. И ГО ЗНАЯТ. ДОРИ "УПРАВЛЯВАЩИТЕ " СА ***. ТЕ ЗАТВА МИ Е ИНТЕРСНО само да четем и играем у истинската икономика на светъ! И кат се изцепи некой "капацитет".... само от време на време се ядосвам и ХРАНИМ! Любимецъ на сички времена ми е Атанасио! Атанасе, мойто момче, как така не си накрал ФЕД да научи български, за да ти чете гениалните разработки в оригинал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 4
julian12
преди 8 години
Нека почнем от по - рано. България имаше всички ресурси за да продължи да се развива в отрасли като земеделие, винарство, производство на машини и друга техника. Да не споменавам само колко добре би било ако можехме да развием различните видове туризъм (предвид че БГ е страна с неизчерпателни исторически и културни забележителности и фолклор). Валутния брод е в следствие от разграбването на държавата заради силен въшнен натиск. По официални данни 2.5 милиона са заминали. То и аз имам адресна регистрация в БГ, но не съм там. Така, че според мен реалната цифра по-голяма. Жалко, мнооого жалко....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още