IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Мотивите на Радан Кънев не са свързани със съдебната реформа

Според вицепремиера по-голям ефект щеше да има оттеглянето на целия Реформаторски блок, защото щеше да доведе до избори

15:33 | 20.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Калфин: Мотивите на Радан Кънев не са свързани със съдебната реформа

Излизането на ДСБ и Радан Кънев от управляващата коалиция е свързано с различно политическо позициониране. Съдебната реформа се използва за легитимиране на политическо действие с оглед на бъдещите избори, заяви в ефира на БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По думите му тази стъпка би имала ефект, ако си беше тръгнал целият Реформаторски блок, защото тогава щеше да се стигне до нови избори. Според Калфин основните мотиви не са свързани с Конституцията и съдебната система.

Този трус не е съществен от гледна точка на парламентарната подкрепа, но е ключов от гледна точка на спояващия елемент в коалицията, коментира Калфин.

По повод съдебната реформа той заяви, че липсва цялостна визия за нея и бившият министър на правосъдието Христо Иванов не е бил достатъчно ясен и диалогичен.

“Ако искаме промяна в тази система, нека извадим всичко на светло и да видим докъде искаме да стигнем. Ние като че ли не си говорим в българското общество. Проблемите трябва да са на масата. Те трябва да са публични. Решения се търсят с максимална откритост”, посочи Калфин.

По думите му непрекъснато се говори “със заклинания” за съдебната система, а формулата на Румъния “Министри в затвора” не е направила хората по-доволни и отново се е стигнало до протести, т.е. този ход не е достатъчен.

Ако правителството не е в състояние да ускори промените заради забавените реформи, то тогава няма обществен смисъл от него, категоричен е вицепремиерът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още