IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нигяр Джафер: Управляващите крият истината за дефицита в Здравната каса

Двата здравни пакета създават възможност за корупция или доплащане от пациента, каза експертът

10:40 | 21.12.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Нигяр Джафер: Управляващите крият истината за дефицита в Здравната каса

Тази година управляващите се опитват да спестят на обществото истината за дефицита в Здравната каса. На практика Касата приключва годината с дефицит и прехвърля отново плащания към бюджета за догодина. Това каза пред БНР д-р Нигяр Джафер, бивш председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

Има надлимитна дейност за 55 млн. лв., която НЗОК отказва да заплати. Наред с това се прехвърлят 18,5 милиона лева плащания в следващия бюджет на Касата, каза д-р Джафер и коментира, че това се нарича дефицит. Още 136 милиона лева се дължат и на фондове, които са лекували български граждани в чужбина. Това са 210 милиона лева дефицит, посочи експертът. 

Освен да се подвеждат с непоследователни действия гражданите има и опит да се манипулират фактите и да се спести истината, каза тя по повод на информацията от НЗОК, че приключва годината без дефицит.

Според д-р Джафер 2015 г. е била годината на липсващата реформа, на краха на подновената илюзия за реформа в здравеопазването.

„Причината е невъзможността да се предложи такава цялостна смислена реформа за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, така че системата да предлага по-добра здравна услуга на здравноосигурените си граждани”, казва експертът. Тя посочи, че промените в системата са били съпроводени от „изключителна променливост и повратливост”.

„Това дава изключителна непредвидимост със системата, дава колебливи действия, които не водят до по-добро здравеопазване, а напротив – реформата става все по ефимерна”, казва д-р Джафер. По думите й са били предложи мерки, които са с изключително спорен ефект. А разделението на здравните пакети на допълнителен и основен е една от тези мерки. Именно затова и промените в двата основни здравни закона в момента са в Конституционния съд, защото са изключително спорни.

Д-р Джафер коментира, че шумно афишираната идея как пакетите ще спестят средства на Касата, как ще направят достъпа до медицинска грижа по-лесен и по-качествен, са се оказали "един спукан балон" и „пълно недоразумение”.

„Защото в тези пакети е заложено отлагането на вземането на направления, макар че беше афиширано, че ще има свободен достъп до направления, а накрая се оказа, че само две пътеки и процедури са в допълнителния пакет и възниква въпросът какъв е ефектът от това безсмислено упражнение. Защото това създава всъщност възможност за корупция...или просто плащане кеш от пациента”, каза още тя. Пациентите по така предлагания модел ще бъдат дискриминирани по диагноза, а това противоречи на правото въобще, каза експертът.

Очаква се 2015 г. да приключи с по-висока събираемост на здравните вноски, каза още д-р Джафер. По думите ѝ ръстът в събираемостта е тенденция в последните години, което допринася малко за дефицита на Здравната каса. Но за нея по-сериозен е въпросът за какво ще получат здравноосигурените срещу тези вноски и парите, които внасят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
kony
преди 8 години
"...какво ще получат здравноосигурените срещу тези вноски и парите, които внасят..."Здравният модел е тотално сбъркан, нито парите следват пациента, нито отиват при този, който реално свършва работата - предпоставка за легална корупция и търсене на кешова услуга, нито се въведоха ясни правила за спешната помощ, принципа за солидарност явно не работи у нас, а допълнителното здравно осигуряване така и не се разви, свръхбюрократизацията продължава и т.н. ИЗВОДИ: 1.Колкото повече работа- толкова повече разходи и при фиксирана цена на КП няма икономически смисъл да работи една болница. 2.И лекари и пациенти при възможност бягат от системата ни, най- засегнати ще са спешните случай и неплатежоспособните. 3.Неефективната съдебна система не може да посочи КОЙ точи НЗОК, КОЙ осигурява лекарства и мед.апаратура с неизгодни договори и т.н. УЖАС И БЕЗХАБЕРИЕ И СМЪРТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още