IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Да не увеличаваме повече дълга, а да управляваме по-добре бюджета

Време е да се проведе дебат за начина, по който се финансират дефицитите, коментира финансовият министър в периода 2013-2014 г.

15:46 | 21.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Доц. Петър Чобанов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Доц. Петър Чобанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България да не увеличава своя дълг, а да управлява по-добре своя бюджет, за да не се допускат дефицити. Време е да се проведе дебат по какъв начин да става това – чрез реформи, които да доведа до подобряване ефективността на разходите, или чрез промяна на данъчната политика, което не е желателно.

Това коментира финансовият министър в периода 2013-2014 г. и член на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Петър Чобанов в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or“ на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 20 декември и посветено на политиката на Федералния резерв на САЩ (Фед) и нейния ефект върху финансовите пазари, световната икономика, включително и българската.

Промяната на лихвените нива трябва да е постепенна, добре поднесена от Фед, за да не се допусне нова финансова криза, коментира Чобанов решението на американската централна банка от 16 декември да повиши лихвите.

 Той оцени, че реакцията от по-високите лихви в САЩ може да се пренесе върху пазарите в Европа и това да се отрази на цената, по която се финансира българското правителство, но в негативен аспект.

„Ще очакваме естествено пазарите, поради по-високата рискова премия, да искат по-висока доходност по нашия дълг, което ще се отрази негативно на цената му. Засега поведението на Фед ще пренасочи парични потоци към САЩ и възможността за по-добри инвестиции там, което няма да се отрази толкова силно на пазара на български дълг. Но когато тази реакция започне да се пренася в Европа, ще е интересно как ще реагират европейските дългови пазари, т.е. дали отново ще се наблюдава по-силен ефект на бягство към качество в посока Германия, например, и едно леко вдигане на доходностите там може да окаже много по-силно влияние върху вдигане на доходностите в другите страни.“

Преподавателят в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) оцени това като предизвикателство за държавата, която по негови думи не трябва да увеличава своя дълг, а да управлява по-добре бюджета, за да не се стига до търсене на външно финансиране, което също има свой лимит.

„Трябва да покажем, че дългът ще спре да расте“, категоричен е Чобанов. „Това минава през едно много по-категорично действие по отношение на бюджетния дефицит за следващата година и избягване на ситуацията от края на 2015 г. с актуализацията на бюджета. Актуализация, която беше в условията на нарастващи приходи, които изпревариха очакванията, които бяха над планираното в бюджета, но те само отвориха апетит за още повече разходи. И това доведе като очаквания, поне засега на касова основа, защото ще видим реализацията до края на годината, до по-висок дефицит.“

По негови думи по-високият дефицит във времето води до по-висок дълг, като недостигът в бюджета се компенсира с външно финансиране. Членът на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание посочи, че дългът, който ще се търси през 2016 г., се поема с цел гарантиране на плащанията, които настъпват през 2017 г.

„Докато нямаме ясно и категорично пречупване на тази ситуация като прогнози, които са реалистични, можем да очакваме сравнително негативни ефекти върху цената на дълга. Но за да има някакво пречупване и да се усети осезаемо, това трябва да се случи или следващата, или по-следващата година най-късно, иначе наистина рискуваме да оскъпим дълга и това да отнеме ресурс от други дейности, за които не толкова големи и налице бюджетни средства могат да бъдат използвани.“

Според Петър Чобанов логично е догодина, ако ще се емитира нов дълг, да го изтеглим в евро, тъй като единната валута е наша резервна валута, а е налице по-скъп долар и по-високи лихви по инструментите, деноминирани в долари, което носи както лихвен, така и валутен риск.

„Обикновено не е много лесно да се изчислят реалните ефектите от това какво би станало, ако вземем дълг в долари, бихме го суапирали, при какви условия ще стане това. От там нататък възникват винаги съмнения, че това не е най-подходящия валутен курс, но пазарите са такива, каквито са. Много е трудно да се направи обоснована и категорична прогноза как ще се движи валутният курс и то дългосрочно, за целия живот на този дълг, който ще бъде взет“, каза Чобанов и добави, че при наличието на отрицателни лихви в еврозоната е изгодно да бъде емитиран дълг в евро.

„Хубаво е следващата година да не се вторачваме толкова много в конюнктурния излишък, който се наблюдава всеки месец. Хубаво е да има един по-плавен профил на разходите, т.е. да не струпваме 5 млрд. разходи в последния месец на годината, които трудно се поемат от икономическите агенти и от там - могат да предизвикат негативни ефекти“, каза още Чобанов.

По отношение на приходите нямаме основания да очакваме негативни ефекти догодина като забавяне в темпото на събираемост, например Според Чобанов е достатъчно да се следи съотношението на приходите към БВП, като той очаква задържане на нивото през 2016 г.

„Но това не решава проблема, тъй като при тази продължаваща неефективност на разходите и продължаващ дефицит, се оказва, че приходите, които се събират, не са достатъчни“, каза Чобанов.

По негови думи тук изниква въпросът как се справяме с дефицита така, че той да не продължава във времето.

„По-добрият начин е повишаване на ефективността на разходите, наистина намаляване на разходи в неефективни сфери, реални структурни реформи, които да доведат до това. През 2015 г. не ги видяхме на практика. И другото, което остава, но е нежелан изход от подобна ситуация, е повишаване на данъците.“

Според Чобанов трябва да се проведе един стойностен дебат сред икономическите кръгове, за да не се стига до трупането на дефицити и финансирането им чрез дълг.

„Трябва да сме наясно как го постигаме – дали чрез по-високи данъци, което е нежелано, тъй като ще убие растежа и ще има дългосрочни отрицателни ефекти, или с реални реформи, които да засилят ефективността на разходите“, заяви Чобанов.

Целия разговор с Петър Чобанов гледайте във видеото

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
mitkopom
преди 8 години
в частта с управлението на бюджета съм напълно съгласен. Скоро на Бойко Борисов ще му викат Бойко борча
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
obafeme
преди 8 години
Хаджи Чобан не може да си позволи да критикува джуджето Влади, защото все пак са от една партия - пеевската
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още